петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политолози: Кандидатите за президент надхвърлят правомощията в обещанията си

Политолози: Кандидатите за президент надхвърлят правомощията в обещанията си

Би Ай Ти ви представи кандидатите за президент, а всеки един от тях даде редица обещания пред избирателите в ефира на телевизията. Доколко те могат да бъдат изпълнени, какво показват ангажиментите на претендентите за държавен глава и имат ли те капацитета да ги изпълнят, коментираха в предаването еМисия България политолозите Борислав Виларов и Стойчо Стоев. По думите на Виларов, кампанията тази година е вяла. Той добави, че предизборната кампания на ГЕРБ по традиция по-слабо присъстват в медиите, което играе лоша шега на партията.

Според Стойчо Стоев обаче кампанията не е толкова вяла. Той каза, че в началото всички са мислили, че тя е с предизвестен край и ще доведе до гарантирана победа на ГЕРБ. „Резултатът към този етап е непредвидим – както заради подбора на кандидатите, така и заради конюнктурната ситуация, която беше подценена от ГЕРБ“, смята още политологът. Те коментираха и доколко Русия влияе върху вътрешнополитическите процеси в България.

Според Борислав Виларов със сигурност влиянието е голямо. Той посочи, че са излезли изследвания за влиянието на страната не само в България, но и в Европа. „България не само седи най-зле в рамките на ЕС, но и очевидно продължава да е най-зависима не само икономически, но и политически от Русия“, добави Виларов.

Стоев коментира, че кандидат-президентската кампания е била маркирана от две основни теми – отношението на Русия и отношението към мигрантите. Той посочи, че единствено Трайчо Трайков ясно и категорично е заявил своята проевропейска насоченост, а всички останали според него са с проруски настроения. Стойчо Стоев посочи, че тези избори едва ще бъдат белязани от политическа апатия и прогнозира рекордно висока избирателна активност, позовавайки се на данни от социологически агенции. Това по думите му, може да се дължи и на референдума.

„Не можем да говорим за безразлично отношение на избирателите. Има ниско доверие в ключови български институции – Народното събрание е една от тях. Не виждам голям ресурс да преборят политическата апатия“, коментира политологът.

Борислав Виларов от своя страна каза, че кандидатите акцентират на проблемите в армията. По думите му, те са сериозни и значими проблеми, но заради безхаберието през последните 25 години. „Твърдим, че сме член на НАТО, изпълняваме задълженията си. Но ние консумираме сигурност. Има държави, които не просто инвестират в ново въоръжение, но и развиват собствената си икономика по този начин. Президентът е сериозен фактор, особено когато става дума за националната сигурност и ролята на Плевнелиев бе активна през последните месеци“, каза още Виларов.

Според колегата му, строенето на оградата е приоритет на Патриотичния фронт. „Това е обещание към техните избиратели. В България има дефинирана немалка група хора, която живо се интересува от това, България да има ограда с Турция. Те вярват, че това ще спре мигрантите. Това са едни от малкото партии, които са консистентни по отношение на ключови политики“, добави Стоев.
По темата с модернизирането на армията, той каза, че България може да се специализира в нещо, в което да бъде оптимално полезна и добави, че под модернизация повечето кандидати разбират да се увеличи числеността и въоръжението.

Виларов нарече предизборните обещания на Красимир Каракачанов в студиото на Би Ай Ти популизъм без граници. По думите му е много важно какво казват претендентите за държавен глава, както и как го казват – дали реално поставят проблеми и кое е това, което премълчават. „Интересно е да се види колко хора вярват на твърденията на ген. Радев за това, което казва за НАТО“, добави Виларов.
Според Стоев кандидатите надхвърлят правомощията на президента малко или много. „Нито ще имат капацитета да формулират политики, нито ще имат бюджет да ги реализират. Плевнелиев бе единственият двигател на съдебната реформа, но пък резултатът е трагичен, което е показателно за капацитета на президентската институция“, анализира Стоев.

Колегата му припомни и че настоящият държавен глава постави и въпросите за прозрачността на медиите и независимостта им. „Независимо от срещите и опитите да постави въпроса пред обществото, той остана да виси във въздуха“, добави Виларов. Той каза, че би очаквал от политиците да дават и личен пример, когато поемат ангажименти пред избирателите и даде пример с Каракачанов, който заяви в ефира на Би Ай Ти, че българската политическа класа трябва да промени модела си на поведение.

„Липсва честното и почтено отношение към българските граждани. Това просто липсва. Не сме достатъчно честни и почтени, когато говорим за отношенията с други страни – за Русия и Турция. Няколко дни едва ли не чухме как едва ли не ще бъде поканен Ердоган тук и ще се разберат. Трябва малко повече честност и почтеност. Изборите ще минат и ще заминат и това поведение няма лесно да се забрави“, убеден е Виларов.

Стоев коментира, че важните неща за тази институция е какво тя може да прави и какво е нейното място в междуинституционалните отношения. Той посочи, че Трайчо Трайков дава две обещания като се позовава на конкретни президентски правомощия, но останалите ангажименти, включително и тези на Ивайло Калфин, са в кръга на популизма.
Според Виларов, Трайков е бил по-точен, заявявайки, че ще приеме конкретна инициатива, а Калфин се ангажира с дебат по темата за евентуални промени в Конституцията. Виларов припомни и че Радев се ангажира да работи за съдебната реформа, с което обаче директно се е разграничил от цялостното поведение на БСП през последните месеци, която активно работи срещу съдебната реформа.

Според Стоев, ангажимента на Трайков да налага вето на важни закони, които са приети с по-малко от 120 гласа, ще задръсти законодателния процес, тъй като и в момента е проблематично да бъде събран кворум. Виларов добави, че проблемът е, че Конституцията е така направена, че прекалено лесно се преодолява ветото на президента. В други държави има възможност да се препятстват закони. Стоев коментира и обещанието на Пламен Орешарски да посочва грешките на управлението като посочи, че това е очаквано от кандидат на ДПС и добави, че през прехода партията е правила точно това.

„Очевидно това са изказвания на кандидати, които са наясно, че нямат никакви шансове да станат президенти. Плевнелиев имаше амбиция да подобри бизнесклимата. Чуждите инвестиции клонят към нулата“, добави политологът.

Според Виларов, за да може да се подобри бизнесклиматът президентът трябва да разгърне една много силна активна външна политика, но трябва да бъде сериозно подкрепен както от правителството и ресорните министри, така и от бизнеса, който да има по-активна политика.

Според Стоев би било изненада, ако има по-голяма разлика между Румен Радев и Цецка Цачева на първи тур. За сега социолозите предвиждат малка разлика между двамата кандидати. По думите му обаче, резервът на Цачева е по-голям. „Радев мобилизира електорат от БСП, успя да прибави малко от Калфин, от Татяна Дончева и малко от ГЕРБ. Прогнозира се, че едва ли не на втори тур той ще стане президент. Но това е все още не ясно, заради големия брой гласоподаватели, които все още не са решили за кого да гласуват“, посочи още Стоев.

Виларов каза, че тримата основни кандидати не притежават качества и опит да развиват активна външна политика и да подобрят бизнесклимата. „Да се надяваме, благодарение на помощта на свои съветници, и развитието си като политик, президент и държавник, да успее да развие качествата си. Включително и Плевнелиев се задълбочи единствено в дейността около Технопарка – крайно недостатъчно за подобряване на бизнесклимата“, добави още Виларов.

Стоев смята, че Цецка Цачева има повече такива умения, тъй като като председател на парламента участва на международно ниво в редица делегации. Радев от своя страна е представлявал само ВВС.
Чуйте какво обещаха кандидатите за президент в студиото на Би Ай Ти и вижте целия анализ на политолозите Борислав Виларов и Стойчо Стоев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Намирам че г-дата Виларов&Стоев направиха Перфектно Заковаване на АбсолютноВсичките ‘наште’ ‘кандидати’ !
    …ама вие, БиАй – Не проумявам защо Пак ‘пропуснахте’ да запитате ЗА Двустъпковата…