понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Явор Сидеров: Паниката от Ердоган не е съвсем оправдана. Той работи от позицията на слабостта

Политологът Явор Сидеров: Паниката от Ердоган не е съвсем оправдана. Той работи от позицията на слабостта

Промените в Турция са по-скоро формални, така или иначе Ердоган управлява като автократ. Това заяви политологът Явор Сидеров във връзка със събитията в Турция след референдума за президентска държава и днешната новина, че Върховният съд на страната е отхвърлил искането на опозицията да бъде преразгледан вота.

Според Сидеров няма да има особени промени в начина, по който турският президент оперира на международната сцена. Той припомни, че Турция е много зависима икономически от Европа и е уязвима е по отношение на експорта си, така че предизвикването на евентуални санкции не е в интерес на Ердоган, чиято популярност по начало се дължи именно на икономическата стабилност и забогатяването на една средна класа, която вече също започва да се разколебава в подкрепата си за него.

Фетхуллах Гюлен осигуряваше пък идологическия стабилитет и когато се разделиха, се раздели и самото общество, в което вече има няколко вида вътрешни битки – срещу светските, кемалистите, кюрдите, вътре в самото ислямистко движение, отбеляза политологът. Той подчерта също, че Ердогановата политика на нулеви проблеми със съседите също тотално се е провалила.

Паниката обаче не е оправдана, смята Сидеров, особено по отношение на неоосманизма. „Символно Ердоган отдавна напусна тази линия, откакто махна премиера Ахмет Давутоглу. Става дума само за властта на един човек“.

Според анализатора Ердоган работи от позицията на слабостта, а не на силата, а референдумът е просто опит да се закрепи във властта, която далеч не смята за толкова вързана в кърпа, колкото смята ЕС. Той е категоричен, че турският лидер не би правил резки движения и едва ли би реализирал наистина заплахата си да пусне бежанците към Европа, още повече, че основният му електорат е от хора, които са зависими икономически от Западна Европа.

Явор Сидеров коментира и изборите у нас, във Франция, както и предстоящите в Германия. Чуйте анализа му:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …