понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Първан Симеонов: Лято 2016 е спорт, смърт и избори

Политологът Първан Симеонов: Лято 2016 е спорт, смърт и избори

Политологът Първан Симеонов анализира най-горещите теми през лятото на 2016 г. след последното проучване на „Галъп“. С няколко думи той обобщи, че това са терористичните актове, Олимпиадата в Рио и предстоящите президентски избори.

„За нашия свят, за Западния свят лятото на 2016 година е свързано с тероризъм, бурни събития и за съжаление много смърт. Някак си дори спортът това лято се свърза с тези теми. Дори темите, свързани със свободното време и пътуванията, са повлияни от геополитическите събирия“, коментира в студиото на еМисия България политологът Първан Симеонов.

„Галъп“ всеки месец мери индикатори за нагласите. В рамките на тази наша програма освен основните индикатори за доверие и публична кардиограма, слагаме редица ад-хок индикатори – уродливите проявления на тероризма и Олимпиадата в Рио. За добро или зло се откроиха тези две“, обясни Симеонов. Той посочи, че изследването е направено сред 800 души в цялата страна.

Сред въпросите е бил и този дали българите подкрепят въвеждане на смъртното наказание у нас. „47% не се съгласиха за смъртно наказание в България. 33% са за смъртно наказание. Това показва, че българското общество като цяло е резервирано към смъртното наказание. Вероятно европейските ценности бавно, но неотклонно си пробиват път. Може би българите са повлияние от дебата в Турция. В обществото ни има афинитет към здрава ръка, но това не е крайно. Прогнозата е оптимистична – българинът не е реваншистки настроен“, обобщи анализа Първан Симеонов.

Политологът каза, че голяма част от българите следят какво се случва в Турция и се притесняват, че проблемите ще се задълбочат, но не се страхуват, че тези проблеми могат да се отразят на България. „Усеща се липса на национален имунитет и има известен наивитет – че това, което се случва при съседа ти, няма да те засегне“, анализира политологът.

Според него на предстоящите избори ще се търси много патриотизъм, национализъм и стабилност. „Това са двете неща, които ще се харчат най-много на изборите. По-скоро може да работи за онези, които могат да излъчват такива послания. Премиерът няма ясен план за кандидат за президент“, обясни Симеонов.

Той смята, че българската позиция се е променила доста след неуспешния опит за преврат в Турция. „Има директно отваряне на вратата към Изтока – към Русия и Турция. Виждаме, че ще бъдат легитимирани отново приказките на тема големи коалиции. Духът на големите коалиции вече започва да витае наоколо и може да се съчетаят с говоренето за големи енергийни проекти. Ако има добра новина, то е националната стабилност. Лошата новина – няма опозиция“, смята още Първан Симеонов.

Вижте целия разговор с политолога и анализът на най-горещите теми през лятото на 2016 г. в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …