петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Огнян Минчев: Вървим към немския тип комбинирана избирателна система

Политологът Огнян Минчев: Вървим към немския тип комбинирана избирателна система

Парламентът отхвърли проекта на ГЕРБ за мажоритарна избирателна система, независимо, че правната комисия го прие на първо четене.

От инициативния комитет на Слави Трифонов, организирал референдума за нова избирателна система, обявиха в позиция: “Живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. В европейската история аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция – няма значение”. И още: “На зла круша, зъл прът”.

Какви са изводите от решението на НС – това коментира в пряка връзка по скайп политологът Огнян Минчев.

„След като ДПС излезе с позиция, че няма да подкрепи законопроекта, стана ясно, че той ще бъде отхвърлен. Що се отнася до протеста на инициаторите, както многократно сме говорили, тук става въпрос на една сериозна злоупотреба с медийно време, с използване на една шоу програма за прокарване по чисто лобистки начин идеята за този референдум“, заяви политологът.

Според него, в НС е необходимо да се проведе един сериозен дебат за промяна в избирателната система.

„Това, което вече неформално събира сериозна подкрепа, е ориентацията към немския тип избирателна система, която комбинира преимуществата на двата типа система за гласуване“, обясни Минчев.

Той даде и оценката си след ключовото посещение на премиера Бойко Борисов в Турция и разговора му с президента на страната Реджеп Ердоган.

„Отношенията на Ердоган и Борисов очевидно се очертават като добри. От срещата им е ясно, че е поставен въпрос за страха ни от нова мигрантска вълна.

Но в каква степен са защитени интересите ни и в каква степен Борисов е успял да доближи интересите на ЕС и Анкара, не може да се прецени реално, тъй като ние не разполагаме с конкретна информация за срещата“, коментира Огнян Минчев.

Вижте целия разговор с политолога в следващото видео!

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. САМО ПОМИЯРИ СЪБИРАШ МОМЧЕ, ЗАЩО НЕ ГО ПОПИТА ТОЯ, ОСВЕН ФАШКИИ ДАЛИ Е ПРОИЗВЕЛ НЕЩО ПОЛЕЗНО ЗА БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА!!!
    ЗА ПРИМЕР: направил съм шестцифрена инвестиция в БГ, която в момента изтеглям заради МУТРЕНСКИТЕ ЗАКОНИ и Т.Н. и Т.Н.
    ПРЕДПОЧИТАМ ДА СИ ПИЯ ПИТИЕТО ПОД ПАЛМИТЕ НА КАРИБИТЕ, ДА СИ ГУБЯ ВРЕМЕТО С ВАРВАРИ, според гръцките летописи… „НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА“!
    ХА, ЗА МНОГО РАКИИ…