сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Момчил Дойчев: Възможни са нови предсрочни избори през есента

Политологът Момчил Дойчев: Възможни са нови предсрочни избори през есента

Отброяваме часовете до предсрочните избори, които чисто медийнно ни изненадаха с отсъствието на сериозни дебати по важните въпроси. С наближаването на 26 март фокусът на предизборната кампанията се измести към геополитическия вектор и всички останали теми сякаш останаха на заден план. Според анализатори и политолози темата „Турция“ се превърна в номер едно, което доведе и до електорални пренареждания.

Намесата в изборите, бъдещата конфигурация в парламента и опасността от изборни спирали в еМисия България коментираме с политолога Момчил Дойчев.

Обтегнатата ситуация между Анкара и София се преекспонира в медиите, което отклонява вниманието на гражданите от това за какво всъщност гласуват, категоричен е той.

Избираме не дали да бъдем с Турция или Русия, а да продължим европейското си развитие по начин, по който да не останем на задна скорост в Европа, добави той.

Според Дойчев ескалирането на напрежението за съжаление се прави абсолютно съзнантелно в ущърб на всички български граждани, независимо от техните политически препдочетания.

Политологът подчерта, че всяка една държава се опитва по един или друг начин да оказва влияние върху диаспората си в свой собствен интерес, така както го прави и България – в Молдова, Македония, Украйна, Западните покрайнини… Въпреки че ние действаме много по-обрано от някои бивши империи, вметна той, като все пак призна, че съчетанието от умерен ислямизъм и възможността за президентска република в Турция представляват известна заплаха за нас като съседи.

Това не значи, че трябва да откажем на всички български граждани да упражняват правото си на глас, ако претендираме, че сме европейци, посочи Дойчев. Според него би следвало да не се отговаря по истеричен начин, а да се намери дипломатичен тон, който да покаже, че България ще изпълни конституционните права на всички български граждани.

Блокирането на границата с Турция бе позорно, то не изпълнява никаква функция, а цели да вдигне и без това доста нарасналия рейтинг на патриотарските организации, които впрочем развяват чужди знамена, коментира още той.

Що се отнася до предстоящите след дни предсрочи избори, той предупреди, че някои от социологическите агенции традиционно манипулират общественото мнение. Има сериозен повод за тревога, че именно този начин на организиране на предизборния процес и самата кампания стимулират ирационални предпочитания и заблуждават гражданите да не направят правилен, европейски избор, а да се връщат към някакво минало, което е само в техните глави, коментира Дойчев.

Политологът изрази съжаление за разцеплението сред партиите в дясно, които „поради глупост“ се явяват разединени, като според него ще бъде досто трудно и трите части на т.нар. традиционна десница да влязат в парламента.

Според него при всички положения се очертава доста нестабилна конфигурация в парламента. Ако БСП спечели, това би билио сигнал за доста сериозни проблеми, както показва и миналото, безпокои ме и съюз с патриотарски, неокомунистически партии, коментира Дойчев. Според него обаче и по-позитивен проевропейски резултат също не би довел до стабилно правителство и може да се стигне до нови предсрочни избори през есента.

Радикалната съдебна реформа е ключът към възможността България да излезе от спиралата на бедност и неуспехи, категоричен е политологът. Големият проблем на България не е бедността и неравенството, а липсата на справедливост и законност, както и на институции, които да ги гарантират, заключава той.

Вижте какво още коментира Момчил Дойчев за СЕТА, за кризата в Европа и последния терористичен акт в Лондон:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …