четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Политологът Момчил Дойчев: Румен Радев трябва да сочи пътя на нацията

Политологът Момчил Дойчев: Румен Радев трябва да сочи пътя на нацията

Съмнявам се в капацитета на президента Румен Радев да свърши това, което свърши президентът Плевнелиев. Той не просто символизира единството на нацията, но олицетворява и пътя на нацията. Радев все още не знае накъде да сочи, защото това, което има да научи тепърва, е прекалено много, за да му дава възможност да има посока. По-скоро сега тези, който стоят зад него, му насочват ръката.

Това коментира политологът доц. Момчил Дойчев в предаването „Жива връзка“.

По думите му, президентът на САЩ Доналд Тръмп, срещу когото има множество протести и недеоволство, така или иначе „ще влезе в релсите на американската институционална среда“.

„Така че за Америка не се безпокоя, безпокоя се за България. У нас ситуацията е съвсем друга. Ние сме на фронтовата линия на евроатлантическата цивилизация и срещу нас се води хибридна война с ускорени темпове. Струва ми се, че заплахите при нас са много по-големи, защото нашата институционална среда е посткомунистическа, олигархична, а не демократична от типа на американската“, категоричен е политологът.

„Това, че идва от военните среди, предполага, че българският президент си представя и това се вижда от първите му крачки, че ще въведе ред, който е съизмерим с реда в казармата. Но обществото ни не е казарма и има достатъчно институционални пречки пред президента, за да може той да провежда самостоятелна политика. Той няма опит и ще разчита на екип, свързан с партията, която го издигна на власт. Тя ще манипулира действията му поне на първи етап“, смята доц. Момчил Дойчев.

По думите му хората в президентския екип са свързани с радикалната левица в БСП, която е дала ясна заявка, че ще се опита да постави България в още по-крайната сива зона между НАТО и Русия.

Ако България не продължи линията на приемственост, която завеща президентът Росен Плевнелиев, ми се струва, че я чакат по-скоро опасности, отколкото ползи, подчерта политологът.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …