сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Кирил Аврамов за държавата на „каките“ и „батковците“ и срещата в ЦУМ

Политологът Кирил Аврамов за държавата на „каките“ и „батковците“ и срещата в ЦУМ

Политологът Кирил Аврамов гостува в редовната рубрика на журналистката от БНР Силвия Великова и коментира скандалите от последната седмица, срещата в ЦУМ, новия кабинет и държавата на „каките“ и „батковците“.

„Виждаме 1/3 айсберг над водата, а 2/3 е под водата. Виждаме това, което имаме възможност да видим. На такъв тип срещи вероятно се уговаря преразпределение на териториите“, коментира Аврамов за срещата в ЦУМ и скандала Цацаров-Дончев.

„Ние сме общество, което е анклавно“, смята политологът. По думите му, има сблъсък на интереси, които не могат да бъдат задоволени с ресурса, който има. От години имаме политически елит, който има хищническо поведение. Той напомни и че скоро не е имало правителство, което да изкара пълен 4-годишен мандат.

„Преживяхме много публични катарзиси. Отново се връщаме към основния въпрос – кой е принципът, който движи преразпределението. Става дума за капитал, влияние“, посочи Аврамов.

„Хората не могат да вземат независими решения, защото принципът на партиите е, че те виждат това, което преразпределят. Дори тогава, когато стигнеш до позиция, в която ти определяш правилата, трябва да не забравяш как си стигнал до там и кой ти е помогнал“, посочи политологът.

„Когато тази система на баланси е отсъстващи или е имитативна, всеки си дава сметка, че може да се превърне в клиент на прокуратурата. За това се предпочита запазване на баланса и да не се влиза в челни сблъсъци“, смята Кирил Аврамов.

„Плаши ме идеята за телевизионно правосъдие. То е неефективно, а и опасно. Нетният резултат е, че имаме изключително атомизирано общество, уплашено от реформи и всякакви идеи за смени и големи промени в съдебна система. Много смело се хвърля в популистки идеи, но когато има нужда от реална подкрепа, остава в социалните мрежи“, анализира ситуацията Аврамов.

„Ние, българите, считаме, че имаме резервиран път между капките“, коментира политологът.

Той анализира и ситуацията в Турция след референдума на Ердоган и посочи, че българите не са способни на колективен отпор в наложителна ситуация. Аврамов посочи, че българското общество е склонно на компромиси и избира най-малкото зло.

„Едно е сигурно – винаги ще има нещо, което ще застрашава сигурността. Същинският проблем трябва да бъде назоваван многократно – гранд корупция“, подчерта политологът.
Чуйте целия разговор с политолога Кирил Аврамов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …