понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Калоян Методиев: Румен Радев показа, че няма да е послушко и може да скърца със зъби

Политологът Калоян Методиев: Румен Радев показа, че няма да е послушко и може да скърца със зъби

Гост на журналиста Силвия Великова е политологът Калоян Методиев, който направи анализ на първите стъпки и знаците от действията на президента Румен Радев. „Той е нов в политиката. Като всеки човек в една гора, която е непозната за него, се старае да се пази от всички шумове, сенки и етикети в гората и това влияе върху избора му“, направи сравнение политологът. По думите му Огнян Герджиков е най-възрастният премиер в българската история. Според експерта, най-вероятно някой го е посъветвал за тези назначения.

„Бойко Борисов по някакъв начин участва в този кабинет с това пророкуване – дали искаше да изпише вежди или да извади очи…“, коментира Методиев. Той изрази надежда Илко Семерджиев, който е създал НЗОК, да се справи, тъй като това е черна дупка в държавния бюджет.

Той коментира и назначението на Ради Найденов и посочи, че курсът на Радев е непроменяем, още повече, че първата визита ще бъде в НАТО и ЕС. Методиев посочи, че промените са факт и в световен, и в европейски мащаб. „Въпросът е как ще оползотворим ние членството си в тези два съюза в процеса на трансформацията им“, добави Методиев.

Политологът коментира и какви ще бъдат според него опасностите пред служебното правителство. „Това, което каза Огнян Герджиков в първото си интервю бе: „Няма да съм реваншист, но ако има неуредици, ще сигнализирам за тях“. Едно служебно правителство има възможността да направи нещо хубаво, ако иска“, посочи Калоян Методиев.

„Той показа, че няма да е кротък президент, няма да е послушко, че държи нещата под контрол и че когато е необходимо, ще показва зъби“, анализира политологът по повод репликата на Румен Радев към депутатите, че им остава една седмица.

По думите му, сред грешките е, че дава повече интервюта за чужди медии и за много малко български. Грешна е било и това, че не е свикал партиите за консултации – това е традиция, а и самият Радев е дал такава заявка. „Трябваше да се направи, дори формално, такъв опит за диалог. Не се чувстваше комфортно. Поведението на някои депутати мина границите и е на границата на просташкото. Предполагам, че той искаше да си спести това нещо, а Росен Плевнелиев стана жертва на това няколко пъти“, добави Калоян Методиев. Радев, според него, е човек с характер, човек с его и честолюбив.

„Очевидно ще е друг тип президент. Но е много рано. Според мен ще се опита да държи нещата под контрол. Няма да е президента Плевнелиев, който живееше в един собствен свят и се чувстваше по-добре в Брюксел, Вашингтон и Берлин, отколкото в София.

Той посочи и че вицепрезидентът Илияна Йотова е човек с опит и от публичната среда, и от политиката. „Имаме два силни характера, два камъка и това как ще мелят брашно заедно е загадка“, добави политологът. „Имахме нужда от първа дама. Тя е като допълнение към фигурата на президента“, посочи Методиев.

„Тези избори ще са част от прехода към изкристализиране на системата. Мажоритарните избори ще влошат ситуацията и ще затлачат още повече системата“, на мнение е политологът. Според него винаги има място за нови партии. Той анализира и поведението на новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Чуйте целия разговор на Силвия Великова с политолога Калоян Методиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

 1. Дървосекачът

  Струва ми се Грешно се адресирате, г-це Великова/БиАй….
  – вниманието Днес – Е към г-н проф. Герджиков и сформираното от него правителство !, където де-факто партийщинки Няма.

 2. При сегашните условия с грешно управление на парична система президентът Румен Радев е с подсигуряван провал.
  Сега президентите се провалят, не от липса на необходими качества, а защото работят при условия с грешно управление на парична система.
  При условия на тази държавна грешка всеки президент е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
  За устойчив политически успех е необходимо подобрено управление на парична система.