вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Иван Динев: Тръмп и Клинтън предлагат тотално противоположни визии

Политологът Иван Динев: Тръмп и Клинтън предлагат тотално противоположни визии

Конференциите на републиканците и демократите започнаха в турболентна обстановка и имаха доста общи харектиристики в началото. Разделение в самите партии вследствие на тежък, напрегнат, противоречив сезон на първични избори, и в същото време, отвън, на базата на предполагаем очакван натиск под формата на протести – едно горещо лято, но в крайна сметка дадоха съвсем различни резултати.

Видяхме разделена Републиканска партия, при която традиционните лидери – семейство Буш, губернаторът Кейсик въобще не присъстваха на конференцията, видяхме Тед Круз, който не подкрепи открито Доналд Тръмп за президент. В същото време видяхме сериозно обединение и консолидитиране на демократите около кандидатурата на Хилъри Клинтън.

Това изтъкна политологът Иван Динев от университета в Синсинати. Той коментира предизборната битка за Белия дом и посланията на кандидатите на демократи и републиканци.

„Как ще се промени нагласата на избирателите до ноември зависи от това доколко американците ще възприемат една от двете, тотално противоположни визии, които ми бяха предложени на конференциите“, посочи Динев.

„Визията на Тръмп, който в крайна сметка предефинира републиканските ценности, е, че Америка се намира в упадък, катастрофа и мизерия, причинена от престъпност, дрога и тероризъм, и той е единственият, който може да реши тези проблеми. Визията на демократите пък, която бе очертана много хора не само от самата партия, но и независими, се концентрира върху Америка на бъдещето, в което тя остава лидер в света, застъпник на универсалните ценности и продължава да отстоява своята изключителност както във вътрешен, така и в международен план“, коментира политологът.

„Следва същинската кампания – ще видим 3 дебата между двата кандидата. Ще видим и различни форми на водене на кампания – по-традиционната на Хилъри Клинтън, за която тя има и съответните ресурси, и вероятно ще продължаваме да виждаме все повече употребата на социалните медии, чрез които досега Доналд Тръмп успя да пренапише воденето на кампаниите в САЩ“, прогнозира още той.

По думите му макар Тръмп да е провел евтина кампания досега, занапред ще наблюдаваме пренасяне към по-традиционна кампания , тъй като досегашният му подход е донесъл едва 17 млн. гласа, които са само половината от нужни му гласове за Белия дом.

Политологът отбеляза още, че до момента демокрантите консолидират групите, които ги подкрепят, докато при Тръмп не се вижда опит да се привлекат традиционните привърженици на републиканците.

Иван Динев коментира и речта на президента Барак Обама по време на конференцията на демократите, като подчерта, че е успял на фона на скандалите около Хилъри Клинтън да предефинира дебата и да го постави на ниво лидери, а именно кой от двамата е по-добър лидер. Според политолога Обама дори е успял да наклони везните в полза на Клинтън.

Кое би се оказало решаващо на президентските избори и каква кампания да очакваме от кандидатите Тръмп и Клинтън – вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …