вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Георги Киряков за наследството на Борисов и новия кабинет

Политологът Георги Киряков за наследството на Борисов и новия кабинет

Политологът Георги Киряков гостува в студиото на еМисия България и обясни какви са правомощията на служебния кабинет, какви са очакванията към него и какво наследство оставя втория кабинет на Борисов.

„Самият кабинет не е легитимен от гледна точка на това, че не е избран от българските граждани. Няма парламентарен контрол върху дейността му и за това трябва да бъде с ограничени задачи и правомощия“, коментира Киряков.

По думите му, основен и контролиращ орган на министерския съвет е парламента. „С ревизията на наследството могат да се заемат следващите депутати“, обясни политологът.

„Търси се този максимален компромис между различни участници от политическия елит, за да не се стигне до ситуация, в която дадено служебно правителство да осигури служебна победа на някоя партия. Има и нови лица, има и десни, и леви политици. Основната задача е да се проведат наистина честни избори, резултатът от които да не се оспорва от някоя от партиите, независимо кой ще спечели“, подчерта политологът.

По думите му, основната задача по подготовката на изборите е на изборната администрация. Той обясни, че решенията на кабинета се изпълняват оперативно от изборната администрация и ЦИК носи голяма отговорност за това.

Киряков каза, че няма никакви впечатления от Пламен Узунов и по думите му е възможно за два месеца да успее да осигури изборния процес. Той даде пример с Белгия, която дълго време управлява със служебен кабинет и прогнозира, че не е невъзможно и в България да се случи същото.

„Колкото е патова, толкова е и ясна тази ситуация“, коментира още Георги Киряков. Основният приоритет на външния министър е да осигури максимално добре участието на българите в чужбина в изборите, подчерта Киряков и добави, че външният министър не може да води политика, без да е положил клетва пред народното събрание.

Чуйте целия разговор с политолога Георги Киряков и анализа му за политическата ситуация в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …