сряда , 18 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Димитър Ганев: Подценява се 24-тият кандидат – „не подкрепям никого“

Политологът Димитър Ганев: Подценява се 24-тият кандидат – „не подкрепям никого“

Отбелязахте, че има 23-ма кандидати за президент, но има и 24-и, за когото никой не говори, а според мен и умишлено не се говори, и той се казва „не подкрепям никого“. Има за първи път такава опция в интегралната бюлетина тази година, която до голяма степен се подценява. Тя може да остане подценена и на самите избори, защото не съм сигурен колко граждани знаят за тази опция. Ако тя се популяризира, очаквам съществен прилив на гласове към този 24-и кандидат.

Това заяви политологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“. В навечерието на официалното начало на предизборната кампания за президент и референдум, той коментира кои са реалните финалисти и прозират ли вече задкулисни договорки.

По думите му, макар че има 23-ма регистрирани кандидати и вотът на президентски избори да е мажоритарен, за личности, с реални шансове за балотаж са кандидатите, подкрепени от големите партии.

„Почти винаги на балотаж отиват кандидатите на двете най-големи партии“, подчерта политологът и обясни, че независимо добрата репутация на даден кандидат, ако зад него няма мощна партийна организация, няма как той да стигне до втори тур.

„Има кандидати, които се явяват, за да покажат електорална тежест, която впоследствие евентуално да търгуват“, смята още Ганев.

„Бъдете сигурни, че Първанов и Дончева си дават сметка, че за тях балотажът е фикция, но изкараха най-силните си кандидати и целта им е да постигнат максимума, за да могат при евентуални нови разговори вляво да седнат на масата с цената си“, коментира политологът.

По думите му същевременно Цецка Цачева категорично не е най-силният кандидат и на ГЕРБ, където има много по-разпознаваеми лица.

„В управлението на ГЕРБ има два стълба – местна власт и европейските фондове. А Борисов не искаше да посяга върху тези фундаменти на партията си“, заяви Ганев.

Той изрази увереност, че ще има втори тур на изборите, но едва ли ще има висока избирателна активност, а ще бъдем свидетели на битка на партийни ядра.

Можете да видите целия разговор с политолога в следващото видео:

Вижте също

Медиен експерт: Качеството на журналистиката е ниско заради лошите условия на труд

След като вчера убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция разтърси света, днес стана ясно, че …