събота , 29 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Димитър Димитров: Референдумът е доказателство, че няма такава държава
MAJORITARNA_SISTEMA картинка

Политологът Димитър Димитров: Референдумът е доказателство, че няма такава държава

„Гласувах на референдума. Гласувах за Слави, защото той е единственият, който мисли за народа. Моята идея беше най-сетне управляващите да чуят гласа на народа. Естествено, че искам да гласувам мажоритарно. Слави тъй каза, че е най-добре и аз му вярвам. Освен туй и други страни имат таквоз нещо – САЩ, Франция. Ние не сме по-прости от тях и можем да го направим. Така ще отсечем от корен партийната система и ще издигнем наши, местни хора, които познават проблемите на местния човек и ще ни дадат хляб и работа“, каза гласът на суверена, представен в шарж от Мариола от Дуранкулак, в началото на традиционната рубрика на журналистката Полина Паунова.

„Предложението за мажоритарна система е толкова екстремно, че референдумът е доказателство, че няма такава държава. Т.е. няма такава държава, щом има такъв референдум“, коментира, на свой ред, политологът Димитър Димитров.

По думите му едва ли ще се приеме стопроцентова мажоритарна избирателна система, защото дори големите партии осъзнават, че е прекалено рисково.

„Несигурността в изборните резултати е толкова голяма, че всичко могат да се окажат в непредвидима ситуация“, категоричен е политологът.

„В САЩ, във Франция или Англия не го правят така. Мажоритарна система има в Таджикистан, Азербайджан, Габон, скоро в Джибути и на разни други такива места“, каза още Димитров.

По думите му предложеният така въпрос от референдума го няма никъде в Европа, защото бариерата реално се оказва 50%, а при това положение половината граждани не са представени във властта. При мажоритарната система няма представителност, добави той.

Освен липса на представителност, политологът очерта като недостатък на мажоритарния вот и възможността процесът да стане прекалено локален. Ще се появят много местни кандидати, които да представляват само това население, обясни Димитров.

„Това е краят на идеята, че унитарната държава се крепи на общи институции, сред които и националните партии, а те през програмите си, регистрацията си, прокуратурата, която трябва да разгледа документите, всъщност гарантират, че са национални партии. Вие никога няма да имате документите на кандидат Х в дадена община, той просто ще бъде независим представител“, подчерта политологът.

Той още посочи, че съпротивата срещу приемането на мажоритарна система навсякъде по света би била огромна, защото пропорционалната осигурява по-голяма представителност.

Димитър Димитров разказа, че се е опитал да влезе вна срещата на сценаристите от „Шоуто на Слави“ с представители на политическите партии в НДК, но не е бил допуснат.

„Странното беше, че мероприятието бе чисто политическо, затворено за медии и политици и не бях допуснат“, сподели политологът и допълни, че това е било началото на политическата кариера на „Шоуто на Слави“.

Можете да видите целия анализ на политолога Димитър Димитров в следващото видео:

Вижте също

VELEV

Председателят на АИКБ: Предложените законодателни промени от омбудсмана и КНСБ са пиар

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев определи предложените законодателни промени …