четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Борис Попиванов и журналистът Явор Дачков с очакванията за новия парламент

Политологът Борис Попиванов и журналистът Явор Дачков с очакванията за новия парламент

Новият 44-ти български парламент вече е факт. Всичко за състава, задачите и отговорностите на новите 240 народни представители – коментираха в студиото на политологът Борис Попиванов и журналистът Явор Дачков.

Беше очевидно още преди изборите, че не се очаква голяма промяна. Заседанието мина добре, депутатите влязоха бързо в ритъм, т.е. парламентарният процес ще потръгне добре, народните представители разбраха какви роли ще имат. Така че започва съвсем нормална парламентарна работа“, каза политологът Борис Попиванов.

„Една фигура се открои като режисьор и това е Цветан Цветанов. Той не остави съмние кой ще се опитва да командва не само парламентарната си група, но и целия парламент“, категоричен бе политологът.

„От БСП ще се държат като скрити управляващи, ГЕРБ ще се опитва да бъде тези които се грижат за висшите интереси на нацията. Веселин Марешки пък ще бъде силно изплашен, че парламентарната му група няма да остане цяла“, смята още той.

На свой ред, журналистът Явор Дачков каза, че няма никакви очаквания към парламента.

„Има всички предпоставки за 4-годишен мандат, освен ако не се случи световен сакатлък“, изтъкна той.

По думите му председателството на България на Съвета на ЕС ще бъде бетониращ фактор за стабилността на управлението. БСП смята, че ще е силна опозиция, но това ще отслабва с времето, допълни журналистът.

„Не си правя илюзии, че управлението ще бъде стабилно макар с 123 депутати мнозинство. Сега Борисов е по-добре, защото „Обединените патриоти“ няма да му прави проблемите, които правеха реформаторите“, смята Дачков.

Той подчерта, че патриотите са обединени заради прагматизъм, защото „парите и властта ги държат“.

Политологът Борис Попиванов прогнозира, че скандали около парламента няма да липсват, първите от които ще са около бъдещите министри.

В коментира попадна и скандалът с разследващия журналист Васил Иванов и Нова тв, както и пресконфенцията на „Шоуто на Слави“.

„Това не е разговор за свободата на словото и журналистическа етика, а е свързано с предстоящата продажба на Нова тв. Васил Иванов е активиран, за да смъкне цената на Нова тв“, каза Явор Дачков.

По думите му, от друга страна, телевизионният водещ Слави Трифонов е изпусна момента след референдума да повлияе на политическия живот у нас. Според него, той е „отекал в канала“ и депутатите не трябва да се опитват да приемат решенията от референдума.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …