петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Антоний Тодоров: Спирането на обществени поръчки е еднолично

Политологът Антоний Тодоров: Спирането на обществени поръчки е еднолично

„Спирането на обществени поръчки е еднолично. Но какво се е променило в правилата, за да си представим, че сега, ако бъдат преобявени, ще имаме по-чист резултат?“.

Така коментира новините за редицата спрени от премиера Бойко Борисов големи обществени поръчки, които се свързват с едни и същи фирми, близки най-вече до депутата от ДПС Делян Пеевски.

По думите му това е начин за отстраняване на неудобните и вкарване на нови удобни лица в схемите. „Ако няма промяна на правилата, ще действаме по стария начин“, убеден е политологът.

Според Тодоров името на Пеевски е било преекспонирано и се използва по всеки повод като нарицателно за връзките между корпоративните интереси и политиката. „Стана нарицателно, но това не е единствената притеснителна фигура“, казва той.

По въпроса за съдебната реформа политологът изрази опасения, че има риск нищо съществено да не се случи.

Запитан дали вижда политическа воля, той отговори: „И днешният премиер има силна воля, но въпросът е накъде е насочена тя и какви са резултатите“.

По думите му политическата кариера у нас вече зависи от това дали тя ще получи подкрепа от определен корпоративен кръг. „Този модел – да имаш идеи, последователи и доброволци – се загуби“.

При евентуални предсрочни парламентарни избори той не прогнозира съществено разместване на пластовете и пренареждане на силите.

„По-скоро те ще потвърдят едно непомръдващо състояние и в този смисъл сме стабилни“, каза не без ирония той.

За лявото и дясното, за алтернативите и за последните политически събитие – чуйте коментара на политолога Антоний Тодоров в целия разговор.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …