вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политологът Анастас Стефанов: Липсата на подготвени политически лица е дефицит на лидерство

Политологът Анастас Стефанов: Липсата на подготвени политически лица е дефицит на лидерство

„И без забавянето с обявяването на кандидатите за президент не е тайна за никого, че политическият елит трудно готви генерационни наследници на тези, с които сме свикнали. Подготвените политици, особено за президентския пост, са малко. Самият факт, че се заиграват с определени професии, не е панацея за елита. Забавянето е игра между политическите субекти, но показва и че политическата скамейка е къса“. Това каза политологът Анастас Стефанов в предаването еМисия България.

Според него генералите никога не са напускали политиката, тъй като военните традиционно присъстват в нашата политика. „Положението не е в розовото си състояние. За Румен Радев е по-скоро щастлива случайност, че този кандидат е генерал. Търсил се е задкулисен компромис между АБВ и БСП“, смята политологът.
Според него самият факт, че левицата вече има кандидатура, по някакъв начин е успех. „Свикнахме политическите сили непрекъснато да произвеждат скандали и да горят мостове. Липсата на подготвени политически лица е дефицит на лидерство“, убеден е Анастас Стефанов. Той смята, че напоследък е тенденция да се скъсяват предизборните кампании, а изненадите не трябва да се подценяват, защото със сигурност ще има такива.

„Президентските избори печелят най-големите двама. Такъв е принципът на мажоритарните избори. Балотажът ще е най-вероятно между ГЕРБ и БСП. Чакам много силен партиотичен резултат. Президентските избори работят изцяло в полето на патриотите. Техният резултат би бил изненадващ“, смята политологът. Анастас Стефанов каза, че ГЕРБ успяват да налагат темпото в кампанията, макар че все още не са излъчили своя кандидат. Всички останали партии се съобразяват с това кого ще извади ГЕРБ. Според анализа на политолога, на този етап е малко вероятно Бойко Борисов да се кандидатира, макар че не е невъзможно. „Изпълнителната власт е истинската и силната власт в България, така е конструирана политическата ни система. Струва ми се, че би му се искало да бъде президент, но не на този етап“, коментира Стефанов.

Той посочи, че за ДПС мълчанието е традиционно. „Няма как да ги чуете преди избори, освен ако не искат. Това е обаче една от най-добре смазаните машини. Правят пробиви на нетрадиционни места – в общини, където не са присъствали. За ДПС основната цел е една – да покаже, че Местан по никакъв начин не е нанесъл щета“, добави Стефанов. Политологът каза, че самият Местан е загубил позиции и в момента това го възпира да предложи кандидат, макар че като отцепник има задължението да представи своята алтернатива. Политологът коментира, че ставаме свидетели на агония в Реформаторския блок. „Трима от основните лидери бягат по коренно различни писти. Може да имат един кандидат, но политическото им бъдеще не е сигурно“, анализира Стефанов.

Той смята, че референдумът на Слави Трифонов не би трябвало да се провежда заедно с други избори, тъй като става дума за два коренно различни демократични инструмента. Според него обществото не е готово за такава комплицирана бюлетина и да мисли за тези неща. Евентуална кандидатура на Слави Трифонов все още е една голяма въпросителна. Същото важи и за Веселин Марешки. „Появата на външна фигура от бизнеса разбутва картите и предизвиква интерес“, добави още Стефанов.

Според него при евентуални предсточни парламентарни избори едва ли ще се стигне до правителство без коалиция, тъй като политическото пространство е в крайно насипно състояние. Според Анастас Стефанов, премиерът Бойко Борисов води кампания от премиерския стол. Вижте целия разговор с политолога Анастас Стефанов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Е прав г-н Стефанов ! ….а Имайки предвид Реалността Днес и Наличието на ВоистинеБългар(к)и И у Нас И по Цял Свят – Решението е СвръхПростичко :
    – Двустъпковата ! , ОТ и ЗА Нас-Всички.