сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политолог за „демокрацията“ на Ердоган: И една друга република твърди в името си, че е демократична

Политолог за „демокрацията“ на Ердоган: И една друга република твърди в името си, че е демократична

Това е първият преврат в най-новата ни история, който минава буквално през социалните мрежи и достига за секунди до всеки гражданин. Това бе и част от проблема на организаторите и извършителите му – че не са си дали сметка за силата на съвременните комуникации.

Това отбеляза за потушения опит за преврат в Турция политологът Георги Киряков в еМисия България.

Той коментира, че навсякъде след опит за преврат, особено в страна от мащаба на Турция, извънредното положение е част от нормалните практики, макар и да не оправдава чистките.

По думите му определено има двойнственост, тъй като президентът Ердоган казва, че „демокрацията“ на площада настоява за смъртно наказание и за оставането му на власт, с което той трябва да се съобрази, докато далеч не разсъждаваше по този начин, когато се протестираше срещу него на площад „Таксим“.

Този човек не се съобразява с демократичните институции, а единствено със собствената си воля, и припознава себе си като баща на Турция, отбеляза политологът.

Киряков напомни, че има и една друга република с думата „демократична“ в името си, която твърди, че се уповава на волята на народа – Корейската народна демократична република.

Демокрацията обаче не може да е само на тази, излезли на площада, не може да минава през репресии, затваряне на медии, убийства, това е отвъд демократичните стандарти, посочи той.

Въпросът е и кои са тези хора, които демонстрират сега, как са били мотивирани, какво е вътрешното им убеждение, добави политологът.

Според Киряков турското население в момента е парализирано от страх. Каква реакция можем да очакваме в този момент от хората в атмосфера на извънредно положение и репресии, попита реторично той, като вметна, че има арестувани дори за устно одобрение на преврата.

Политологът припомни, че десетките хиляди, засегнати от чистките, са хора, които имат роднини и приятели и всеки един от тях би могъл да бъде потенциално заподозрян и да стане следващата жертва.
Като част от по-образованата част на обществото, тяхното уволнение ще се отрази и на турската икономика, предвижда Киряков.

Те са без заплати оттук нататък, ще ограничат харчовете си, утре могат да се стоварят на все още работещата социална система, без възможност да са част от производствения потенциал на тази държава, добави той.

Пренебрежителните реакции на Ердоган към факта, че „Стандарт енд Пуърс“ понижиха кредитния рейтинг на Турция, той определи като прибързани и израз на недостатъчно познаване на начина, по който функционира световната икономика.

Турция не може да задоволява нуждите си без внос и износ, няма как да не се обезцени допълнително лирата, да обеднее населението като цяло, да се оттеглят стратегически инвеститори, да намалее туристическият поток, прогнозира политологът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …