събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политолог: Въпросът е дали Обединеното кралство ще остане обединено

Политолог: Въпросът е дали Обединеното кралство ще остане обединено

Винаги когато имаме референдуми, разделението в обществото е силно. По-интересното е, че различните части на Великобритания имат съвсем различно мнение за членството на страната в ЕС и това поставя въпроса за бъдещето на Обединеното кралство и дали ще остане такова.

Това коментира политологът Илия Марков от Института за европейски политики.

Той посочи, че в Шотландия вече се говори за бърз референдум за независимост.

„Те по някакъв начин ще се опитат да останат в ЕС, да запазят членството си“, каза Марков.

Той обаче изрази съмнение, че Шотландия или Северна Ирландия биха бламирали решението от референдума, тъй като блокирането на избора на повече от 50% от британците няма да се счита за демократично.

Политологът коментира, че в Северна Ирландия Брекзит може да постави под съмнение мира.

„Категорично Дейвид Камерън и Консервативната партия превърнаха Великобритания в заложник на вътрешнопартийните си игри“, категоричен е Марков.

Политологът коментира, че политическите последствия са безславен край на кариерата на Камерън, който вероятно ще бъде запомнен като премиерът разделил Великобритания, като същевременно и кариерите на Борис Джонсън и Майкъл Глоув, лидери в кампанията за напускане на ЕС, не изглеждат в цветущо състояние. Той допълни, че макар да са победители в референдума, двамата политици, трудно биха успели да консумират това, което са спечелили.

Тежкото социално състояние на голям процент от обществото във Великобритания, Марков посочи като причина за силното влияние на популизма, омразата към различните, сред които и мигрантите.

Целия разговор с Илия Марков можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …