сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политолог: Тръмп предефинира принципите на републиканците

Политолог: Тръмп предефинира принципите на републиканците

Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън спечелиха най-много щати в т.нар. „супер вторник“, в който републиканците и демократите в САЩ гласуваха едновременно на предварителни избори в 14 щата. Затова този ден е ключов в кампанията за номинации на двете основни политически партии в Съединените щати.

Дали това са бъдещите кандидати на Републиканската и Демократическата партия коментира Иван Динев, политолог от университета в Синсинати.

„От страна на демократите с голяма доза сигурност можем да кажем, че Хилари Клинтън е кандидата за президент. Тя колебливо започна кампанията, но изглежда е успяла да преодолее това и да изгради необходимата ѝ коалиция. Според мен няма как Бърни Сандърс, чийто пламък се оказа много крадък, да успее реално политически да мобилизира подкрепа, с която да я предизвика“, смята Динев.

По думите му големият въпрос е какво става в Републиканската партия.

„Политически дейци от средите на републиканците признават, че „партия се е побъркала“. Тук става въпрос за нещо по-дълбоко, когато Доналд Тръмп обяви кандидатурата си през лятото, директно се изправи пред традиционните кандидати и традиционната визия на републиканците как да се развива страната.Никой обаче не предполагаше, че ще успее да събере толкова енергия“, коментира още политологът.

„Трябва да погледнем същността на американското общество – годините след рецесията ръст има в икономиката, но в сектори, от които се облагодетелстват малко на брой хора. Оттук голямата маса, хората с ниско образование, се чувстват маргинализирани и търсят отдушник на това напрежение, затова изказванията на Тръмп са популярни в американското общество. Това е проблемът на републиканците, защото той предефинира основните принципи на Републиканската партия и консерватизма в Америка“, подчерта той.

Според Динев Тръмп има много голям шанс да бъде кандидатът на републиканците за президент, но основният въпрос е дали може да победи Хилари Клинтън.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …