четвъртък , 23 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Политолог: Сигурността в Европа все още не е общностна политика
VLADIMIR_SHOPOV картинка

Политолог: Сигурността в Европа все още не е общностна политика

За съжаление сигурността в Европа все още е въпрос на национален суверенитет, а не на единна, общностна политика, коментира политологът Владимир Шопов в еМисия България.

„В момента се намираме в междувремие, което се надявам в крайна сметка да приключи с разговор за много по-мащабни мерки в Европа. Големият въпрос е в кой момент и до каква степен на опасност трябва да стигне сегашната криза, за да преминем към сериозно ускоряване на този процес“, добави той.

Коментирайки снощната среща на европейските правосъдни и вътрешни министри, Шопов заяви, че извънредните съвети за съжаление са традиция след подобни атентати, но рядко излизат с нови идеи.

„На тях по правило се отправят съболезнования и се дискутират теми, които така или иначе са в дневния ред. Не това е мястото, откъдето ще излязат промените в реакциите“.

Все пак това е начин да се ускорят някои неща, като например „подбутваната“ от месеци директива за създаване на база данни за пътниците по вътрешноевропейските полети, даде пример той.

Според Шопов има много позабравени идеи, а през последните 15-ина години е имало няколко опита да се приемат някои по-радикални варианта за реакция. Сред тях е например идеята за общоевропейска гранична полиция, която се дискутира отдавна, както и цяла друга поредица от мерки, за които по думите му просто няма достатъчно политическо съгласие.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

KOSTA картинка

Коста Стефанов с последните новини около случващото се в Лондон

Последната атака в Лондон става само година след атентата в Брюксел. Мъж с азиатски черти …