вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политолог: Плевнелиев не иска нови избори, а правителство в рамките на този парламент

Политолог: Плевнелиев не иска нови избори, а правителство в рамките на този парламент

Президентът Росен Плевнелиев в краткото си изявление след извънредното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) поне 8 пъти спомена, че този парламент не е изчерпан. Той започна да изтъква оргомните му приимущества, колко много е допринесъл за развитието на страната и не остави никакво съмнение в желанието си да се стигне до ново правителство в рамките на 43-ото Народно събрание и да не се отива към предсрочни избори.

Това каза политологът Борис Попиванов в коментара си за провелия се КСНС при държавния глава, който, по думите му, не е бил предизвикан от реални, остри и задълбочени проблеми, изискващи консенсус.

Според политолога, Плевнелиев дори е влязъл в тона на премиера Борисов със заплахи от типа „какви ужасни неща могат да се случат“.

„Президентът заяви, че можем да провалим собственото си председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., ако вървим към предсрочни избори. Неговата позиция бе ясна и категорична и това е една от новините от КСНС“, допълни Попиванов.

Според него, премиерът Бойко Борисов категорично ще откаже мандата, който се очаква държавният глава да му връчи в петък.

„Ако приеме мандата, няма да успее да спаси нищо. Вярно е, че възможността да промени мнението си винаги трябва да се взема предвид. Положението, в което се намита ГЕРБ обаче, е изключително сложно. Още в нощта на изборите съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов буквално му се скара, че не се прави така с подаването на оставка и поставянето на правителството и мнозинството в залог на изборните резултати. Сега му дават възможност за поправителен изпит да задържи предсрочни парламентарни избори колкото се може повече, а това има своите плюсове и минуси“, подчерта политологът.

„Плюсовете са очевидни. Ако все пак бъде съставен кабинет с Патриотичния фронт в рамките на този парламент, то този кабинет ще зависи до такава степен от ГЕРБ, че няма да може да направи нито една самостоятелна стъпка. Т.е. самият ПФ ще изконсумира кредита на доверие, който постигна с високив резултат на Каракачанов на президентските избори, и ще излезе като марионетка на интересите на ГЕРБ, а това е плюсът за Борисов. Така той се възползва от подема на патриотичната проблематика. Минусът е, че се удължава агонията на парламента и се вижда как Борисов се страхува от предсрочни избори, което ще бъде нова ситуация и може да доведе до силна ерозия както в ГЕРБ, така и в доверието, което обществото има към партията“, изтъкна Борис Попиванов.

По думите му в тази ситуация БСП е избрал адекватна линия за непоемане на отговорност с действията както на президента, така на другите партии в амбициите им да сглобяват мнозинства.

„Тази политика би могла да бъде успешна, понеже изглежда последователна и ясна за разлика от игрите и сделките на другите. Но при БСП винаги има опасност това да доведе до изолация на партията“, смята политологът.

Според него, Реформаторският блок, който е в управлението, не би имал никакъв проблем да подкрепи правителство на ПФ и ГЕРБ, и сега устават в такова. Те се притесняват от предсрочни избори и предпочитат да се запази настоящият парламент, допълни политологът

Попиванов посочи, че новоизбраният президент Румен Радев е постъпил правилно, отказвайки да учатва в КСНС, защото не е встъпил в длъжност и няма никакво институционално основание да присъства на консултациите.

„Това е вторият опит на Плевнелиев да въвлече Радев в съвместно носене на отговорност, която той няма как да носи, защото няма ресурси да контролира ситуацията, като по такъв начин Радев да бъде компрометиран още преди самото му встъпване в длъжност“, каза политологът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …