сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Политолог: Опозицията ще е с по-сериозна легитимност и по-широк инструментариум за противодействие

Политолог: Опозицията ще е с по-сериозна легитимност и по-широк инструментариум за противодействие

От 10,30 ч. днес Би Ай Ти показва пряко клетвата и съставянето на 44-ото Народно събрание. Всичко за новия парламент, за старите плаващи мнозинства, за разпределението на силите, предполагащо договорки и компромиси можете да гледате в извънредното издание на еМисия България. Водещ на изданието е Илия Вълков.

В „Жива връзка“ конфигурацията, разпределението на силите и приоритетите в новия парламент, който ще проведе своето първо заседание, обсъждаме с политолога и социолога Атастас Стефанов.

Той отбеляза, че опозицията на новия управленски съюз между ГЕРБ и „патриотите“ в лицето на БСП ще е с доста по-сериозна легитимност и доста по-широк инструментариум за противодействие.

Левицата ще може да разчита сама на себе си да свика вот на недоверие, да сезира Конституционния съд, да има повече парламентарно време и т.н., даде примери политологът.

От ДПС и Марешки, според него, може да се очкава „по-девиантно поведение“, като по думите му за ДПС отново остава тази игра за влизане във властта през някакъв заден вход, евентуално чрез подкрепа на мнозинството по някои теми, а за Марешки – тепърва да налага важни за „Воля“ теми и съответно мандат на доверие към кабинета.

Стефанов прогнозира също, че ДПС и „патритотите“ дори могат да сближат някои позиции по отношение на Турция, предвид смяната на политическата ситуация там и влиянието на ДОСТ.

Ако „патритотите“ просто приемат изпълнителната власт като форма за домогване до повече властови ресурс, това неминуемо ще доведе до делегитимация, прогнозира още той. Има и опасност от подобно „обезличаване“, каквото се получи при Реформаторския блок в миналия кабинет.

Според Стефанов обаче министерствата, които „патриотите“ ще получат, няма да са нито толкова, нито с такава тежест.

Умен ход ли е връщането на стари лица на министерските постове и колко близо до политическия живот са „новите“ депутати, които нямат опит – чуйте целия коментар на Анастас Стефанов:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …