понеделник , 17 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политолог: Опасна тенденция е за проблемите в Европа да звучат популистки гласове

Политолог: Опасна тенденция е за проблемите в Европа да звучат популистки гласове

Кои въпроси и проблеми стоят на дневен ред пред Брюксел и има ли индикации за разделения и прегрупиране в рамките на ЕС. Тези въпроси коментира в студиото на еМисия България политологът Линка Тонева-Методиева.

„Ситуацията в ЕС е сложна. Това е една поредна криза, различна от тези, които познаваме. Кризата е част от естествената димика на отношенията между страните в ЕС. Има разделение по отношения на финансовия принос, референдумите също създаваха трайни разделения. Включително и кризата в Гърция, а сега и Брекзит. Това е сложна конструкция от отношения, интереси и политика“, каза Линка Тонева-Методиева. Тя обясни, че същевременно тече процес на прегрупиране в рамките на ЕС. Дискусиите от преди няколко дни в Братислава показаха, че отделни страни търсят начин да намерят мястото си в рамките на ЕС.

„Това, за което в момента се говори е нов Вишеградски съюз. Особено унгарският премиер опитва да намери по-централна позиция в рамките на ЕС. Но няма твърди групирания. Дори и те обаче не биха могли да направят траен регионален съюз. Има много теми, които ги разделят, но може би миграцията е единствената тема, която по-скоро ги обединява“, добави политологът.
Линка Тонева-Методиева посочи, че миграцията и тероризмът са основните проблеми пред ЕС. „Няма икономически отдушник на тези кризи – възстановяването е по-бавно, отколкото на всички им се иска. На лидерите на Европа им е трудно да намерят изход и прав път“, анализира политологът.

Тя каза, че преговорите по излизането на Великобритания от ЕС също ще бъдат голямо предизвикателство и предстои да видим как това ще се случи на практика. Миграционният натиск в момента също е голям проблем, но има и вътрешноикономически проблеми. „Големите теми заевропейските граждани са заетостта и най-вече заетостта на младите хора. Най-голямото противопоставяне е, че важните теми за лидерите на ЕС са по-различни от тези на обикновените граждани“, смята Линка Тонева-Методиева. Според нея за България ще бъде трудно да председателства ЕС, тъй като не е лесно 28 страни членки да постигат съгласие, а въпросите, които трябва да се решават са наистина тежки. „Общо охраняване на границите, заговори се и за военна охрана и съвместна отбрана. Това са тежки теми“, коментира политологът.

Тя обясни, че същевременно се наблюдават опасни тенденции – крайнодесни политически сили да застанат начело на страни членки на ЕС. Във Франция и Германия предстоят много важни избори.
„По въпросите на Европа говорят популистки гласове и това е най-опасната тенденция. Бъдещето на континента няма да бъде светло и положително, ако бъдат оставени само популистки гласове“, прогнозира политологът.

Тя посочи, че технически за излизането на Великобритания от ЕС са необходими поне 2 години. След това обаче трябва да се договорят условията за продължаване на взаимодействие с ЕС. Става въпрос за огромен обем законодателство, което е било хармонизирано с ЕС. България ще има съществена роля в тези процеси като ротационен председател на ЕС и трябва да има много важна позиция. „Остава малко повече от година да се подготвим за всички аспекти. Да си медиатор на прегвори между 28 страни членки е много трудно. Но е много важно и да имаш и ясна своя национална позиция и същевременно да бъдеш и активен участник. Необходима е много сериозна подготовка“, обясни Линка Тонева-Методиева.

Тя каза, че особено важно е България да има категорична позиция за продължаване на интеграция и да се обяви против създаване на различни скорости в Европа и разделение вътре в съюза.
„Темитв, които България ще трябва да постави като основни приоритети – проблемите с миграцията, включително и нелегалната миграция. Не само за бежанците. Би било важно да има и една или две основни теми, които са важни за нас като страна“, добави политологът.

Вижте пълния анализ на политолога Линка Тонева-Методиева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …