понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политолог: Настъпва цялостно премоделиране на геополитическите пластове по силата на хаотични и неясни събития

Политолог: Настъпва цялостно премоделиране на геополитическите пластове по силата на хаотични и неясни събития

Настъпва цялостно премоделиране на геополитическите пластове, и то не замислено бавно, последователно и стратегически, а по силата на хаотични, неясни събития, които не могат да бъдат разбрани и прогнозирани, а ние в България оставаме като в окото на бурята, докато около нас се завъртат вихрите на много сериозен световен конфликт. Следващите седмици ще разберем как се променят осевите линии в международната политика.

Това коментира политологът Борис Попиванов по повод последиците от потушения опит за военен преврат в Турция.

По думите му България е в още по-особено положение, тъй като граничи с Турция и съображенията за наличие на демокрация там при нас трябва да бъдат задължително премесени със съображения за това да има ред в тази страна, тъй като хаос и безредие в Турция за нас са по-опасни от всичко. Да бъде спокойна и стабилна турската държава, според Попиванов, трябва да е първата цел на всяко българско управление и дипломация.

За анализатора притеснителното е, че в часовете след неуспеха на преврата от всички страни, особено от европейските, президентът Реджеп Тайип Ердоган е бил възвеличен в гарант на демокрацията, получавайки оправдание да прави каквото си иска. Легитимиран по този начин от целия цивилизован свят, всяко едно от действията му вече може да бъде тълкувано като демократично, предупреждава той.

Според Попиванов обаче след светкавичното потушаване на преврата нещата съвсем не са свършили, а поканите към тълпите, подкрепящи Ердоган, да излязат на улицата, намекват за сложна вътрешна битка, която предстои. Политологът смята, че те не са за нахъсване, а имат за цел да предотвратят евентуални опити за съпротива.

„Мнозина все още не са арестувани и се притесняват, че ако режимът действа така, скоро може да дойде и техният час. Вече всеки може да бъде нарочен за съучастник, да бъде съден, репресиран и с него да се саморазправят. Решението на Ердоган да действа решително и ва банк и да отстрани всички заподозрени противници, може да предизвика и реакции на среди, които не са участвали в преврата, но се страхуват да не бъдат нарочени на свой ред и се притесняват за оцеляването си.“

Борис Попиванов напомни също, че турското общество на практика е разделено наполовина, а самият Ердоган твърди, че е президент само на своите привърженици, като не смята да приобщава и обединява другата част от гражданите. Според Попиванов това може да се окаже по-опасно след, а не по време на преврата.

Политологът отбеляза също, че последните три години на мощно и интензивно укрепване на властта на Ердоган са довели до сериозен страх сред населението и е много по-лесно за последователите му да излязат на улиците, отколкото онези, които да окажат съпротива.

Той обърна внимание също, че официалната опозиция в Турция и по време на преврата, и след него е показала своята нерешителност и притеснение да се обяви решително за такава алтернатива. Оказва се, че алтернатива вече не е и армията. Това е патова ситуация с много неизвестни, отбеляза Попиванов.

Политологът коментира и изострянето на отношенията с Вашингтон, с който се стигна до директни обвинения, като според него това охлаждане е несъмнено и ще бъде дългосрочно.

Как действа в тази ситуация българският политически елит и къде е страната ни в този сложен пъзел – чуйте цялото интервю с Борис Попиванов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …