понеделник , 24 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Политолог: Доверието е основен проблем при избори у нас
glasuvane

Политолог: Доверието е основен проблем при избори у нас

В Шотландия има 3 възможности за гласуване, независимо къде живееш, но стига да си в списъка на общината: лично, по пощата и чрез упълномощаване на някого, който гласува вместо теб.

Това обясни Татяна Симпсън в директна връзка по скайп от Единбург, Шотландия.

„При третия начин, наречен „прокси“, се попълва се формуляр и се посочва причината, поради която се налага упълномощаването, прилага се и документ, който потвърждава, че причината да не се гласува лично е реална“, посочи още тя.

„Прокси гласуването вероятно е много приятни и сигурно се получава в други държави, като Великобритания например, но не мога да си представя как ще работи в България. Трябва да си даваме сметка, че когато говорим за изборни правила, те са свързани пряко със средата, в която ги прилагаме. Обществата имат различно отношение към едни и същи неща“, коментира политологът Даниел Стефанов в студиото на еМисия България.

„Мисля, че доверието е основния проблем на изборния процес у нас. Там няма съмнение в крайния резултат, българските избори обаче са съпътствани от такива истории, че няма начин да имаш доверие“, заключи още той.

Вижте също

prepodavane

Димитър Владиков разкрива тайната за успешна кариера зад граница

История за успеха – един българин, успял да пробие в академичния свят на гъстонаселен Китай. …