понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политолог: Българските политици нямат нужда от президент, защото са самодостатъчни

Политолог: Българските политици нямат нужда от президент, защото са самодостатъчни

Българските политици нямат нужда от президент, защото са самодостатъчни и себедостатъчни. Въпросът тук е какво мисли българското общество, но очевидно то предпочита да си прекарва времето по нивите, в кръчмите или вкъщи пред телевизора.

Така политологът Борислав Виларов коментира предизборната надпревара, която неглижира президентската институция.

Според него забавянето при обявяването на имената на кандидат-президентските двойки е ясна стратегия на ГЕРБ, която обаче не помага на останалите партии.

„Очевидно става дума за ясна стратегия на ГЕРБ, които разчитат на добрата организация и добрите възможности за купуване на гласове или използване на корпоративен вот, за да могат да въздействат. Това обаче по никакъв начин не помага на останалите партии, вкл. и на БСП и затова е изключително голяма грешка за тези, които имат претенциите да са основни кандидати, че толкова късно извадиха кандидат-президентските си двойки“, посочи Виларов.

„Изборното ветрило е плод на политическата конюнктура. Ясна е ситуацията вдясно – монолитната структура на ГЕРБ и масивното присъствие на фигурата на Бойко Борисов и сравнително рехавата, но засега устойчива структура на Реформаторския блок, която относително добре се представя. Вляво обаче сме свидетели на истинска липса на лидерство. Досега не е имало случай Кремъл да посочва кандидати за премиер или президент, а очевидно името на ген Радев бе нашепнато на Корнелия Нинова в Москва“, коментира още политологът и подчерта, че оттук-насетне е ясно, че БСП не може да бъде обединител на лявото просранство.

Борислав Виларов посочи, че Ивайло Калфин е кандидат за президент насила, в резултат на разрива между АБВ и БСП за обща номинация. А Татяна Дончева също не е имала желание да се кандидатира, но нейната партия е била неглижирана от БСП от самото начало.

Политологът отбеляза, че номинацията на бившия премиер Пламен Орешарски е била сериозна изненада за политическите сили.

„Самото име не ме е изненадало, защото се очакваше да има кандидат на ДПС и това е възможна кандидатува. По изненадващо е, че докато Орешарски не се появи пред вратите ЦИК, повечето не знаеха за какво става дума“, каза още Виларов.

Той прогнозира избирателна активност от около 50% , тъй като по думите му няма предпоставики за по-висока. А задължителното гласуване описа като „пожелателно задължение“, защото не е ясно какво ще стане, ако гласуваме само на един от двата тура на президентски избори – гласували ли сме или не сме.
„Очевидно е, че сме гласували, а това означава, че на втория не сме длъжни да отидем“, добави политологът.

Вилавов отбеляза още, че българските политици се интересуват повече от парите на сънародниците ни зад граница, отколкото от гласовете им, което е демонстрирано и с промените в Изборния кодекс.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …