петък , 22 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Политиката остава мъжка територия – жените в тази професия са едва 1/5

Политиката остава мъжка територия – жените в тази професия са едва 1/5

Българите приемат политиката по-скоро за мъжка професия. Това показва социологическо проучване на „Тренд“, проведено в периода 02 – 08 февруари 2017-та година и финансирано от ЮНЕСКО. Данните представи социологът Евелина Славкова в студиото на „Код 11-13“. Резултатите коментираха журналистите Нора Стоичкова и Владимир Береану.

„Бяхме провокирани от статистиката да направим това изследване. Едва 9 са жените, които са държавни глави в цял свят, а 21% са представителките на нежния пол в политиката. Стереотипа, че жената не може да се справи и не е достатъчно компетентна в сравнение с мъжете е причината хората да смятат, че политиката е мъжка професия. Положителното в изследването е, че извън политическата сцена жените не се дискриминират“, заяви социологът Евелина Славкова.

Според журналиста Нора Стоичкова политиката не е нито мъжка, нито женска професия, тя е за хората.

„Дълбоко съм против в политиката да противопоставяме мъжкия и женския пол. За мен основния порок, който поддържа тези стереотипи е самия социален лифт, който изкарва необразовани хора на върха. Създава се впечатление, че жените в политиката са поканени там, а не са се доказали. Особено, когато вкарват млади жени в политиката, та те какво са видели. Аз предпочитам да ни управляват хора над 40 независимо дали са мъже или жени“, коментира Нора Стоичкова.

Владо Береану защити жените в политиката. Според него те са по-агресивни и по-силни от мъжете на политическата сцена.

„Едва от 30 години жените присъстват в политиката, нормално е да не са успели да я превземат. Но те са по-умерени и по-разумни от мъжете. Това се вижда и в нашето общество, жените са по-подготвени за политическа кариера. Жените в политиката стават все по-силни, ето например Меркел и Тереза Мей – те показват една стабилна линия, за сметка на мъжете, например президента на САЩ“, каза Береану.

Социологът Евелина Славкова допълни, че данните от изследването показват, че качествата характерни за мъжете са по-важни за политиката, отколкото тези на жените.

„Това създава впечатление, че жената не може да участва в политиката. Там, където има мъже и жени с едно образование, жените получават по-ниски заплати, а това е сериозен проблем. Също така, там, където мъжът е глава на семейството, то е с по-висок статус.“, каза Стоичкова.

Целия разговор може да видите във видеото.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …