вторник , 25 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485

ПОЛИТИКА

юни, 2017

 • 20 юни

  Европейският парламент изслуша кандидата за еврокомисар Мария Габриел

  NEWS_GABRIEL

  Всеки гражданин да усети пряка полза от цифровата политика на Европа – това е един от приоритетите на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел. Номинираната за ресора „цифрова икономика и общество“ беше препитана днес от Европейския Парламент в Брюксел. Ралица Василева от Чикаго проследи изслушването днес и обобщи новините от …

  Прочети повече »
 • 16 юни

  Почина легендарният канцлер на Германия Хелмут Кол

  NEWS_KOL

  Бившият канцлер на Германия Хелмут Кол почина днес на 87 годишна възраст, това съобщи христиан-демократическата партия. Ралица Василева припомни, че Хелмут Кол ще бъде запомнен като бащата на обединена германия и радетел за единна Европа след падането на Берлинската стена. Той беше канцлер на федерална република германия от 1982 до …

  Прочети повече »

април, 2017

 • 27 април

  Протестиращи нахлуха в сградата на парламента на Македония в Скопие.

  2017-04-27_195921_1

  Според свидетели цитирани от Ройтерс, лидерът на социалдемократите Зоран Заев е пострадал при сблъсъци. Недоволство предизвика избора на първия в историята на държавата етнически албанец за председател на парламента, Талат Джафери.

  Прочети повече »

март, 2017

 • 16 март

  Защо Румъния стигна много по-далеч в борбата с корупцията от България?

  2017-03-16_175037_2

  Главният прокурор на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши е в Родината, за да сподели опита на страната й в борбата с корупцията. Какво пречи на България да постигне същите резултати?

  Прочети повече »
 • 16 март

  Означава ли край на популизма слабото представяне на крайнодесните в изборите на Холандия?

  2017-03-16_175037_3

  Холандският Премиер Рюте с убедителна победа пред крайнодесния Вилдерс. Какво означава това за популизма в Европа?

  Прочети повече »
 • 15 март

  Холандия решава съдбата си за следващите 4-ри години на знакови избори.

  2017-03-15_175643_4

  Холандският вот е първиятголям тест за политиката в Европа тази година и за нарастващото влияние на популистите. Разговор с Маргарита Желязкова, преподавател по политически науки в университет Твенте за настроението в изборната секция, в която тя гласува, има ли „Тръмп ефект“ и очакваните резултати.

  Прочети повече »
 • 12 март

  Дипломатически скандал

  pic1

  Дипломатически скандал между Турция и Холандия. Отношенията между двете страни са обтегнати след като турския външен министър не можа да кацне на холандска земя.

  Прочети повече »
 • 9 март

  Срещата на върха в Брюксел

  2017-03-09_175721_1

  В центъра на внимание на срещата на върха в Брюксел – бъдещето на Европа след Брекзит. България иска единна и солидарна Европа. Но западни държави като Германия и Франция са на друго мнение.

  Прочети повече »

януари, 2017

 • 28 януари

  Визите за САЩ скоро няма да отпаднат

  Визите за Америка за български граждани няма да се отменят. Посланикът на САЩ ще лобира за среща между Радев и Тръмп.

  Прочети повече »
 • 28 януари

  Крайни мерки

  Untitled

  Доналд Тръмп подписа забрана за граждани на 7 мюсюлмански държави да влизат в Америка. Заповедта спира и американската програма за прием на бежанците.

  Прочети повече »
 • 22 януари

  Радев встъпи в длъжност

  1

  На официална церемония днес президентът Румен Радев встъпи в длъжност. Но демонстрации посрещнаха новия държавен глава на „Дондуков“ 2. За какво настояват протестиращите?

  Прочети повече »
 • 17 януари

  Плана „Брекзит“

  6

  Британският Премиер Тереза Мей очерта пътя към Брекзит в дългоочаквана реч, която изнесе в Лондон. Разказваме за акцентите от речта на Мей и как решението на Великобритания ще се отрази на българите, живеещи там.

  Прочети повече »
 • 7 януари

  „Да, България“

  4

  Най-новата партия в родината – „Да, България“ проведе учредителното си събрание. Какво се закани да въведе в политиката лидерът на партията – бившият правосъден министър Христо Иванов?

  Прочети повече »

декември, 2016

 • 15 декември

  Среща на върха в Брюксел

  2

  Тече среща на върха на Европейския съюз в Брюксел. Сред основните теми на разговор са миграцията, санкциите срещу Русия и Брекзит. Какво каза Бойко Борисов за насрочена среща с Реформаторския блок?

  Прочети повече »
 • 14 декември

  Отхвърлиха промените в закона за българите в чужбина

  4

  Комисията за българите в чужбина към парламента отхвърли промени в закона, за българите извън родината. Те предвиждаха промяна в начина, по който могат да се създават консултативни съвети към българските представителства. Идеята беше те да се учредяват по инициатива на самите общности в чужбина.

  Прочети повече »