вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политика по шведски

Политика по шведски

Нищо не разбирам за политиката в България – толкова много имена, скандали, все става нещо, тук е епицентър, в който клокочат много неща, а в Швеция не е така. Там става скандал на година или половин скандал на година, нещата са улегнали, вървят си така, както трябва.

Това разказа Свежа Дачева, която от близо 30 години живее в Стрьомстад, Швеция.

Тя бе категорична, че политиците в Швеция трябва да бъдат „по-бели от ангели“ и дори подават оставка за един шоколад.

Според нея емигрантите трябва или да критикуват страната, в която се намират, или да наблюдават. За себе си казва, че е избрала втория вариант.

„Много, много не се месех, но после си казах, че втората стъпка на един емигрант е да избере къде иска да бъде активен. Аз избрах да бъда там, където съм“, сподели още Дачева и допълни, че за период от 13 години не се е връщала в България и не е общувала с българи.

„Така, че трябваше да бъда 100% там, нямаше къде да бъда иначе“, категорична е тя.

„Бях човек, интересувал се от обществото и обществения живот, и стана естествено да съм активна. Взимах отношение по много въпроси и така една партия ми предложи да се включа. Ухажваха ме 2 години, сломи ме фактът, че в нашия малък град се мъчим да направим живота на хората просто по-добър. Така станах член на общинския съвет“, разказа още Дачева.

„Когато аз се интегрирах, интеграцията беше еднопосочен процес – аз да се интегрирам в обществото. Сега има двустранен процес и обществото трябва да се отвори и да те приеме. Идеята е хората да не се чувстват изолирани“, допълни още българката, тъй като самата тя се е заела с интеграцията на мигранти.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …