четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Политика на държавно слухтене – коментират адв. Антон Станков и адв. Михаил Екимджиев

Политика на държавно слухтене – коментират адв. Антон Станков и адв. Михаил Екимджиев

Доклад от председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов разкрива нова порция данни за масови подслушвания и схемите за тях, които нямат почти никаква добавена стойност при използването им в съда. Докладът за дейността на отдел „Класифицирана информация“ засяга периода 2015 и 2016 г.

В студиото на „Честно казано“ по темата гостува бившият министър на правосъдието и бивш зам.-председател на СГС адвокат Антон Станков, който е защитник по дисциплинарните дела на визираната в доклада бивша шефка на СГС Владимира Янева, замесена в аферите „Червеи“ и „Яневагейт“.

Според Станков прави впечатление, че докладът излиза точно сега, когато в България се формира ново правителство, докато Топалов е шеф на СГС от доста време. За мен този доклад е закъснял, категоричен бе той.

Докладът е сериозен като обем и констатации, като дава оценки на институции и затова може би има политически подтекст, добави още адвокатът.

Станков допусна, че увеличаването на отказите за разрешаване прилагането на СРС от страна на съда може и да е „от страх“.

Законът за СРС-ата позволява всеки гражданин да поиска сам да бъде проверено дали е бил обект на незаконно подслушване от страна на службите, посочи още той.

Има два вида подслушвания – единият облужва националната сигурност, а другия е за нуждите на наказателния процес, припомни също адвокатът, като отбеляза, че Закона за тероризма дава допълнителни възможности за използване на СРС-та, макар че според него е спорно дали законът е на висота.

В студиото Станков си припомни и подробности около неговото подслушване през 2002 г.

В предаването се включи и адвокат Михаил Екимджиев, според когото прави впечатление, че в доклада няма нищо ново от последните 10 години насам. Той припомни, че след негова жалба още през 2007 г. е било установено, че „подслушването в България е безогледно и безконтролно“ и всеки български гражданин е потенциална жертва.

Този доклад казва, че въпреки палиативните мерки, създаденото Бюро, парламентарна комисия и подкомисия за контрол на СРС-та, 10 години се е стигнало отново до изходната позиция – почти всички искания на спецслужбите и прокуратурата безкритично и немотивирано са се одобрявали през 2015 г. от СГС с малки изключения, коментира Екимджиев, според когото не се знае в чии ръце е отишла информацията от тези подслушвания.

Тук (в този процес) няма съд, съдът е една бюрократична формалност, която се прескача с подпис, най-често без мотиви, и ние сме оставени на произвола на службите и на прокуратурата, които могат да слушат когото си искат и да правят каквото си искат с получената информация, плащана от нас, добави той.

Адвокатът припомни, че в Наказателния кодекс има текст, който предвижда сериозна наказателна отговорност за злоупотреба при разрешаване и прилагане на СРС-та. Всеки, бил обект на тях пък, може да съди държавата.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

  1. Г-н Станков Вие сте срам.
    Ако има свален депутатски имунитет ,по дело и вие като бивш министър не може да го кажете ,това вече е участие със страх.