неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политическият психолог Антоанета Христова: Процесът на политическо окрупняване е започнал, нека не го спираме

Политическият психолог Антоанета Христова: Процесът на политическо окрупняване е започнал, нека не го спираме

Колкото повече окрупняваме политическите играчи, толкова повече ги вкарваме в руслото на ценностното противопоставяне зад каузи и идеи. Този процес е стартирал, не е бърз, но е начало и е добра новина, така че не си заслужава да го прекъсваме. Нека ГЕРБ да играе дясно, а БСП – опозиционно ляво.

Това коментира в рубриката на журналистката Силвия Великова по Би Ай Ти политическият психолог Антоанета Христова седмица преди старта на новия парламент и преди да е станала ясна конфигурацията на новия кабинет.

Според нея е логично програмата на правителството да е за четири години, още повече предвид травмата от двата незавърешни мандата на Бойкко Борисов.

Христова коментира подробно и партиите, успели да преминат 4-процентната бариера и да влязат в парламента.

ГЕРБ можеха да спечелят и пълно мнозинство, очевидно им тежат грешки от минали управления и не успяха да активират целия си потенциал, като загубиха по пътя на президентските избори, каза тя за партията на Борисов.

Според психолога за ГЕРБ не са гласували хора, които искат и виждат колаиционно управление с патритотите, но това се налага.

За психолога патриотите са сговорчиви, но е странно, че не искат министерства като социалното, които най-логично отговарят на техните заявени приоритети – като пенсионната реформа, инвалидните пенсии и т.н.

Нека обаче повярваме на Валери Симеонов, че властта не е толкова привлекателна, колкото обещаните политики като грижата за социално слабите, каза обаче Христова. Според нея Симеонов е емоционално искрен и вероятно вътрешно би искал да реализира заявеното, но е доказал също така, че е гъвкав и колаборативен, в съотвествие с ролята, в която влиза.

ГЕРБ трябва да внимава с това, че хората трудно могат да приемат изобщо Волен Сидеров да бъде във властта, предупреждава още политическият психолог, според която лидерът на „Атака“ е сериозен проблем.

Докато е принуден от закона (в момента Сидеров е в двегодишна пробация, осъден за хулиганство по пет дела), той ще изглежда така, както изглежда и се държи в момента, смята Хрситова. Според нея Сидеров се чувства слаб в момета, предвид и това, че много хора са се отказали от него заради издънките му. Въпреки това го определи като политик с опит.

Поканата на Борисов към лидера на БСП Корнелия Нинова да стане председател на парламента психологът определи като маниерен жест на протягане на ръка към всички, който е присъщ повече на президент, а не на премиер, и който не е очаквал поканата да бъде приета.

Предложението на ДПС са обща програма до края на председателството на ЕС според Христова е старо – поне от началото на предизборната кампания. „ДПС иска да покаже, че може да е полезно и национално отговорно и да застане над партийни интереси, както е нормално за либерална формация. ГЕРБ и БСП не искат и това е проблемът, пред който Доган е изправен от много време. От доста време той се опитва да се представи като партньор. Това е неговата игра, няма друга в момента.“

„Воля“ според Христова е малък играч, влязъл доста неочаквано и на когото като че ли не му е мястото в парламента.

Чуйте как политическият психолог коментира и поведението на президента Румен Радев и хоризонта пред бъдещия кабинет:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …