сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политическият достлук – коментар на журналиста Мехмед Юмер

Политическият достлук – коментар на журналиста Мехмед Юмер

Припламват първите сериозни искри с адрес Турция във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март в България. Турският министър на социалните грижи директно призова българските изселници там масово да гласуват, и то за коалицията на Лютви Местан – ДОСТ.

Изявлението незабавно предизвика гневна реакция у нас – ВМРО се възмути от призива на турския министър, а появата на турският посланик в София в кадри на предизборен клип на ДОСТ беше определено като нарушение на Виенската конвенция за дипломатическата работа и като дръзка провокация, която цели да покаже ясно зад коя партия у нас застава турската държава.

Ситуацията в еМисия България коментира главният редактор на в. „Седмичен обзор“ Мехмед Юмер.

Неговата прогноза за изборите у нас е, че „политическият достлук“ не би откъснал „жива плът от ДПС“, за което традиционно се гласува в смесените райони у нас. Според него реалният конкурент на ДПС е ГЕРБ.

По думите на журналиста от началото на промените досега не му е известно да е имало агитация на подобно високо министерско равнище, което той определи като съвършено ново явление.

Досега беше обществена тайна, че преди избори една партия (ДПС) провеждаше по-силна и сериозна прездизборна кампания, макар че е имало и частични кампании и на други, отбеляза Юмер.

Той уточни, че въпросният социален министър е имал поредица от срещи с изселнически организации, на които са били обсъждани главно социални проблеми, свързани с уседналостта, давността на пребиваването, възможностите роднини на турски граждани извън страната да ползват здравни услуги и др.

Всичко това според него е част от солидната кампания преди референдума за президентска република в Турция на 16 април, като едва в края на беседите се е споменавало и за изборите в България и се е отправял подобен призив.

Подтекстът е, че ако Турция е силна, то и турците, които са граждани на съседни страни, ще бъдат по-силни, обясни Юмер.

Журналистът отбеляза, че макар социологическите изследвания да сочат превес за позицията „против“ на референдума, то ефект от подобни примамващи обещания все пак се очаква в полза на управляващите.

Според журналиста турските ръководители отдавна са разбрали, че ако си създадеш външен противник, това би било политически дивидент за тях.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …