петък , 23 март 2018
Начало / Коментар / Политическа зима (по чужди мотиви)
Снимка: БГНЕС

Политическа зима (по чужди мотиви)

Хубаво е човек да има сигурна работа, да носи на бой и да обича премиера… Да има шише ракия под ръка, два резена сланина и някоя и друга цигара. Туй е живот за живеене. Лежиш, а мислите се сучат една върху друга и се чудиш: спиш ли, сънуваш ли… Опъваш крак като философ, въздишаш като предаден коалиционен партньор и се кахъриш защо ти говорят за болести, здравни вноски, каси и лечение. Мислите минават в картини: винетката поскъпва, местните данъци растат, защото имало повече харчове за сигурност… Орлите от моста, нагледали се на шествия и протести, днес се чудят що е това „порцион“?

Вместо икона, над главата ти виси портретът на премиера, а котикосми на котараци с мустаци са го покрили с тънко було. Под портрета ферман гласи опорни точки за българското щастие: „Не пий ракия, не яж сланина, не пуши! Спазвай дисциплина!“ Сънувам, че небесният представител, за когото Господа му е „началник“, с една ръка ми дърпа ухото, а с другата ме храни с филия с мас. Така му били давали и на него като бил малък.

Хубаво е човек да носи на бой и да обича прокурора… или ставаше дума за премиера. Сънувам, че посреща прокурори и съдии по пантофи и хавлия. Магнолията в двора – черви се, срам я хваща. Софийски патриоти делят нещо. Едните видели, че другите готвят „пълзящ преврат“. Плаващи мнозинства като флуиди крепят тялото на властта. В сенките някой кроил номер – искал да скара прокурора с премиера. Тук е топло, а навън ликуват: „Бисеров е невинен!“

Лежа на гърба си и благодаря на благородния сайвант, че барем ме покрива; ни сняг вали, ни мухи ми се лепят. Стомахът – и той кротува, не мисли за никаква революция. Парите не ги усещам. Защо са ми? Нали са затова: да се харчат. Пък и премиерът най-добре знае как да ги харчи. За него първо съм „материал“. А и знае как да ми говори. „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“, гледа ме портретът от стената. Свети като икона. Не заради „данък вредни храни“, а по политически мотиви, някои спряха тиквеника. Не ги разбирам! Че има ли по-хубаво от печена тиква… „Дали се две нощи смесиха, или се зора довърши?“.

Хубаво е човек да има сигурна работа, да носи на бой и да обича премиера. Добре че го има халището. Там под него на топло и на тихо пия ракия, ям сланина и пафкам… стига жената да е на кеф.

Вижте също

Чеверме-патриоти

Стигнахме дотук. По телевизора ни убеждават, че кренвиршите ни са от месо, а перилният препарат …