неделя , 20 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Новини / Политическа криза в Румъния – правителството падна
rumynia

Политическа криза в Румъния – правителството падна

Управляващата левица в Румъния реши да свали собственото си правителство, само шест месеца след като беше формирано. Причината е неизпълнение на коалиционната политика.

Депутатите гласуваха с 241 гласа в подкрепа на вота на недоверие, като само 7 се обявиха против.

По-рано през седмицата социадемократическата партия и нейните коалиционни партньори от Алианса на либералите и демократите свалиха доверието си от кабинета, а всички министри от парламентарната коалиция подадоха оставка. Социалистите обвиниха Гриндяну, че не изпълнява сроковете за изпълнение на правителствената програма.

Независими източници, цитирани от агенция Ройтерс, твърдят обаче, че причината за ненадейния ход е провалът на Гриндяну да облекчи антикорупционните закони, под чиито прицел попадат много политици.

Румъния е смятана за една от най-корумпиураните страни в ЕС, като съдебната система на страната е под специален мониторинг от Брюксел, откакто страната се присъедини към блока през 2007 г. Очаква се по-късно през седмицата социалдемократите да излъчат нов кандидат премиер.

Вижте също

ico

И спортният свят скърби за жертвите в Барселона. Стоичков отправи специално послание към жителите на града

Целият спортен свят изказа съпричастност към трагедията в Барселона. Най-напред каталунският футболен клуб изрази дълбоката …