петък , 20 юли 2018
Начало / Хайд Парк / Полина Паунова за правата и задълженията на политиците

Полина Паунова за правата и задълженията на политиците

Принципно в минутите малко след 9 часа всяка седмица се опитваме да се надсмеем над публичната среда в България. Защото това е един от малкото останали начини за оцеляване по тия географски ширини. Тази сутрин няма да се смеем. Не защото седмицата не ни предложи достатъчно поводи като прокурор, крал ток, или покъртителния дебат в парламента на тема забележете – редно ли е депутати да назначават техни близки в администрацията.

Тази сутрин ще си поговорим кой къде се намира, къде му е мястото и какво се случи, та някои да го забравят. Преди ден, в рамките на един астрономически час двама представители на властта – депутатът Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов очевидно раздразнени от въпроси на колегата от Нова телевизия Виктор Николаев, отправиха към него заплахи в ефир. И намекнаха, че липсата на Анна Цолова като водеща се дължи на цитирам “тръгване в определена посока”. Разбрахме, че и лесно се спретва “Викторгейт”. Очевидно и Тодоров, и Симеонов, нещо не са разбрали какво работят.

Те не са омбашии, нито са началници на народонаселението, още по-малко пък са вип-персони, благоволили да огреят телевизионния ефир с присъствието си. И депутатът, и министърът служат на данъкоплатеца, който плаща заплатите им. И ако трябва да перефразирам репликата на Тодоров: “ако бях шеф на нова за такива въпроси уволнявам”, от името на суверена тя би звучала така: “ако бяхме нормално общество за такава реплика уволняваме”. И за да е ясно – във всяка нормална държава и Тодоров, и Симеонов до час след вилнеенето им в ефир, щяха да са бивши политици. Подобен развой няма да се случи, защото България отдавна е бивша държава. Но, за да е ясно – вие, господа, нямате право на такова поведение. Не просто нямате право, то ви е забранено.

За подобен начин на мислене в развита демокрация се плаща с оставка. Но благодарете на себе си и на цялата останала Шайка – цитирам тук Тодоров с едноименната му книга, че ние развита демокрация не сме. Инак щяхте вече да сте безработни. И нека бъде ясно още нещо – ако на някого не му харесва, че по силата на длъжността си, той дължи отговори на обществото, то той е свободен да не заема тази длъжност. В България да си депутат или вицепремиер все още не е задължително. В случаите на Антон Тодоров и Валери Симеонов вече не е и препоръчително. И не на последно място – работата на управляващите е да служат на тия дето са ги избрали. Не да прислугват на едни други. Ако погледнете на какви въпроси се дразнят, всичко става кристално ясно.

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …

Един коментар

  1. Даринка Кирова

    Искам да се свържа с вас. Другата седмица съм в София. подложен сме на тормоз от фирми,които незнайно защо са защитени от прокурори. А сме редовни данъкоплатци. Просто искам да си кажа проблема, а той е изнудване за несъществуващи пари, следене с видеокамери и недопускане в собственото ни жилище в София от съседи, които се оказаха собственици на ЮЛ- ДЖАЗ ЕООД и чрез Входове .бг ЕООД ни блокират. Институциите мълчат , а прокурорите са вързани с тези хора. Нали уж помагате на Цветан Василев. Нима мислите, че само той е пострадал ?