сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Полина Паунова, Петя Владимирова и Емилия Милчева: Реформи без реформи

Полина Паунова, Петя Владимирова и Емилия Милчева: Реформи без реформи

Две каки са го галили по главата! Всъщност това беше за папите. Едната кака ако искала –щяла, ама тя не искала. Следите ли ми мисълта? В разговорите, станали известни като „Яневагейт“, се появи сексуален момент. Демек – Борисов и Янева. Интимно.

Окастрените текстове в конституцията минаха на последното, трето четене, и така парламентът ни обеща, че съдебна реформа няма да има.

Бойко Борисов от Брюксел се опита да лансира нова идея – чуждоземски прокурори да дойдат да наблюдават работата на държавното обвинение у нас и съдебната реформа. Така той реши, че като на мач на Бистришките тигри е финтирал критиците си и видите ли всички ще плеснат с ръце от възхищение. Да, ама не. Прокуратурата у нас трябва да бъде подложена (не случайно ползвам тази дума) – подложена на независим одит, което не означава двама души да дойдат за една година в България, а премиерът да ги вози с джипката си, все едно са Камерън.

Известно е и името на новият правосъден министър – Екатерина Захариева. Тя е толкова свързана с новия си ресор, колкото и Румяна Бъчварова е свързана с МВР. Дори вече се закани, че ще редактира Закона за съдебната власт на Христо Иванов. После ще ни обяснят, че това е реформа!

В началото на тая седмица окончателно стана ясно, че ДСБ излиза в опозиция, обаче остава в реформаторския блок, а Реформаторският блок от своя страна остава във властта. Петър Москов остава министър, обаче няма да е заместник-председател на ДСБ. Обаче пък остава член на ДСБ, които са в опозиция.

Ако ДСБ бяха решили да НЕ излизат в опозиция, значи:

ДСБ щеше да остане във властта.
ДСБ щеше да напусне Реформаторския блок.
Реформаторският блок нямаше да остане част от управлението.
Петър Москов нямаше да остане министър на здравеопазването.
Петър Москов щеше да остане заместник-председател на ДСБ. Но да напусне ДСБ.

Коментарът на БСП по темата бе, че не може депутати да влизат и излизат от мнозинството като в кръчма. Не знам защо ползват тая метафора социалистите, може би нещо искат да се харесат на лидера си… Наздраве!

Междувременно реформаторите, ама без ДСБ, написаха коалиционен анекс, който да подпишат с ГЕРБ и така уж Борисов да им изпълни някакви искания и те да останат във властта.

Хубаво де, ама то анексът звучи като молба: Нали няма да ни изгоните от управлението?

Отиваме към ВСС. Първо десетина тийнейджъри протестираха срещу Лозан Панов преди заседанието на съдебния съвет вчера. Неофициална информация гласи, че ако отсъствията им от училище не бъдат извинени прокуратурата ще повдигне обвинение на класните им ръководители…

ВСС не избра Нели Куцкова за председател на апелативния съд за втори път. След като премиерът даде преди дни ясни указания на ВСС. Хвала! Ето това е независима съдебна система. От която нищо не зависи. Всичко зависи от оня дето го галят… по главата да кажем – и папи и каки.

Полина Паунова разговаря с журналистите Петя Владимира от Dnevnik.bg и Емилия Милчева от Ureport.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …