петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Полина Паунова, Христо Иванов и Самуил Петканов: Република в опасност

Полина Паунова, Христо Иванов и Самуил Петканов: Република в опасност

На 3 март в София бе оповестено създаването на манифест „За Републиката“. Авторите са Александър Кьосев, Антоний Тодоров, Евгений Дайнов и Огнян Минчев. Тяхната цел е да мобилизират гражданската енергия за публични и открити дебати.

Сред подписалите го са и бившият правосъден министър Христо Иванов, и Самуил Петканов от „Не!Новините“. Двамата коментираха манифеста пред журналиста Полина Паунова.

„Това, което ме мотивира да го подпиша, е, че манифестът е сигнал за много силна тревога, че Републиката е пленена от модел на мафиотско завладяване на институциите, от една страна, а от друга – че ние, гражданите, не виждаме целенасочено обществено действие и сила, която да се бори с това положение“, каза Христо Иванов.

„Смятам, че след като моделът, който бе дефиниран и именуван през 2013 г., все повече и повече става агресивен към своите опоненти. В дадени моменти е много добре хора да застават с имената си срещу това. Важно е да има разделителна линия и да е ясно, че има нормални хора, които не искат страната им да е пленена от мафията“, каза на свой ред Самуил Петканов.

„Републиката е в опасност. Враговете на нашата свобода не са пред нейните порти, те са вътре и безчинстват безнаказано“, е записанов в манифеста. Кои са враговете на републиката, попита двамато си събеседника водещата Полина Панунова.

„Смятам, че това са хората, които използват властта не за да извършват нещата, които са делигирани от закона, а я използват за собствени облаги. Важно е да дефинираме и личности, освен г-н Пеевски, който е станал нарицателно, но и личности, които са склонни да правят компромиси и да позволяват на този модел да се разраства. Важно е с нашия манифест, който подписахме, да предизвикаме хората, които не искат да участват в модела, но волно или неволно участват, да бъдат адресирани първоначално с думи, а след това с по-тежки материали, за да се осъзнаят“, посочи Петканов.

„Без съмнение републиката е в опасност. Страната очевидно се задушава, защото това, с което си имаме работа, не е просто корупция в смисъл на крадене, става дума за обсебване на процеса на вземане на решения, което на свой ред лишава гражданите от перспектива за елементарно самоуважение в рамките на нашата национална общност. В този смисъл опасността е изключително сериозна, защото тя лишава републиката от перспектива за достойно развитие спрямо нейният потенциал. От тази гледна точка, трябва да се справим не просто с отделните личности, които в един или друг момент се възползват от това състояние на нещата, а наистина с модела, който позволява това обсебване на нашата страна“, коментира бивщият министър.

По думите на Самуил Петканов най-лесният пример за личности, които обсебват, в момента е да видим как се спират обществени поръчки.

„Те не се спират на база законови процедури, а се спират по усмотрението на едни човек, който е решил, че вече има прекалено назрели слухове в обществото, които поставят съмнение за тези поръчки“, подчерта той.

„В една нормална държава гражданите оказват натиск на институциите и те започват да работят. В България институциите са толкова подчинени на усмотрението на политическата класа, че трябва да има по-голям и неспирен граждански натиск върху тях“, посочи още Петканов.

Какво трябва да се случи в медийната среда, кои са секторите, които трябват незабавно да бъдат реформирани – вижте отговорите на тези и още други въпроси във видеото:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …