понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Полина Паунова, Джема Грозданова и Кристиан Вигенин: Колко далеч е Париж от България?
Снимка: ЕРА

Полина Паунова, Джема Грозданова и Кристиан Вигенин: Колко далеч е Париж от България?

Много се чудех дали както обикновено в началото да се занимаем с местните ни дебилизми. Дали да поговорим за Сидеров, Бойко Борисов и останала част от знайни и незнайни управленци. Някак стори ми се по-редно да забравим за тези хора в седмицата, в която Европа вече е друга. Но… за да разберем тази другост, за да бъдем адекватни в нея, за да можем не просто да се възхищаваме на нечия солидарност, а да бъдем достатъчно солидарни и ние, е редно да започнем да се променяме. А за да се променяме е важно да си казваме проблемите.

Така че – днес, разбира се, ще говорим за събитията във Франция. Но преди това ще си кажем няколко наши, локални драми.

Първата – часът, хора, е точно толкова, колкото каже Бойко Борисов. Това стана ясно в сряда на заседанието на правителството, което традиционно започва в 10 часа. Пристигайки с половин час закъснение обаче, министър-председателят заключи, че е точно толкова часът, колкото той иска. В тоя ред на мисли е твърде вероятно всеки ден да има спортен полуден. Сещате се, да си рита с Вучката.

И като сме на тема Борисов не можем да пропуснем двете каки. Янева-гейт няма. Защото премиерът казва така. Две каки си говорят. Ама това, че от тия каки става ясно, че българската държава е подслушвала посолства е формалност, която спокойно може да бъде пренебрегната, щото влиза в схемата „женици пият кафе, похапват дребни сладки и обсъждат под „зад-игла“.

Президентът Плевнелиев съобщи, че Русия води хибридна война в България. В нея обаче се ползвало и биологично оръжие – Волен Сидеров. Смята се, че националистът бил задържан, за да даде проби… И за наркотици.

Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка. В социалните мрежи настана мини Коледа. Заваляха пожелания за благоденствие и честитки. Вероятно наследник на поста ще бъде Божидар Димитров. С това столицата целяла да влезе в книгата на Гинес за най-голяма обществена поръчка на стиропор, с който ще се извършва мащабно строителство в центъра на София. Планът обаче ще се забави, тъй като шефът на историческия музей първо щял да атакува „Ислямска държава“ с операция „Свети цар Тервел български“. Очаква се джихадистите да започнат масово да измират. От смях.

И пак откъм смеха – Мая Манолова обяви кастинг за заместник-омбудсман. Търси се човек, който може да говори много, все празни приказки, да не заема никога категорична позиция и да е удобен на всеки вид власт. В отговор Борис Велчев побърза да каже, че вече е председател на Конституционния съд и не може да заеме поста.

Радан Кънев обяви през седмицата, че би искал България да бъде инициатор на обща европейска политика срещу тероризма. От ЕС му отговорили първо да пробва да въведе обща политика в Реформаторския блок.

Както виждате, ужасът във Франция изобщо не е в състояние да ни направи по-умни, по-уравновесени или по-отговорни. Кога кротко, кога не чак толкова тънем в собствената си тиня, която на фона на случилото се в Париж изглежда тъжна и нелепа.

Впрочем, събитие от изминалата седмица, което не отбелязахме, е, че парламентът дори не прие обща декларация за атентата от миналия петък. Напротив – седем от осемте артии в парламента прочетоха отделни свои декларации, а „Атака“ съобщи, че атентат не е имало изобщо.

Това е една от темите, която Полина Паунова коментира с шефа на външната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова и бившия външен министър и народен представител от БСП Кристиан Вигенин.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …