вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Полина Христова от ВОЛЯ: Нашият проектозакон за мажоритарна избирателна система е прагматичен, лесен и приложим

Полина Христова от ВОЛЯ: Нашият проектозакон за мажоритарна избирателна система е прагматичен, лесен и приложим

Партия ВОЛЯ с проектозакон за мажоритарна избирателна система. Те искат запазване на районирането в 31 МИР-а и въвеждане на гласуване в два тура. Полина Христова от ВОЛЯ заяви в студиото на еМисия България, че в тяхното предложение е заложено всяка политическа сила да издига до 2 пъти повече кандидати от броя на мандатите в съответния район. В бюлетината пък кандидатите ще са подредени по азбучен ред.

С други думи, ако в един район броят на кандидатите е 15, политическите сили могат да издигнат до 30 свои представители. Бюлетината може да е дълга, но това е начинът за промяна. Нашият проектозкон е прагматичен, лесен за разбиране и приложим. Волята на българските избиратели беше категорично заявена, че избирателната система трябва да бъде променена към мажоритарна. С нашето предложение ще бъдат спестени пари, защото няма радикални промени“, каза Христова.

В разговора се включи и политологът Христо Панчугов. Според него предложението на ВОЛЯ е непълно и ще доведе до по-големи проблеми при провеждането на избори, отколкото има в момента.

Това е екзотична идея, която не просто не решава проблемите в избирателната система, но има и потенциал да създаде по-големи. Ако има бюлетина с 30 подредени по азбучен ред имена, хората ще се загубят. За да се предлага една програма, тя трябва да решава някакъв проблем, тук това не се случва“, заяви Панчугов.

Христова беше категорична, че това е единственият начин хората да избират заслужили лица за политици, а не подредените от партиите кандидати. Според политолога обаче мажоритарния избор няма да постигне желания ефект.

По света има различни избирателни системи, аз не виждам как един човек ще стане популярен в рамките на една кампания, да не говорим за 240. В ситуация, в която ние представяме на българския избирател бюлетина с нахвърляни имена в нея, това ще доведе да разпад и хаос. Трябва да се улесни изборът, а не да се усложнява“, каза Панчугов.

В нашия законопроект не се налагат радикални промени, които да пречат на избирателя. В нашата примерна бюлетина са включени само имена без числа. Така ще се избегнат всички манипулации на вота“, отговори Христова.

Подробности от разговора, вижте във видеото.

 

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …