понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Пол Василеф – австралиецът с български корен, който покорява модните подиуми

Пол Василеф – австралиецът с български корен, който покорява модните подиуми

Представяме ви Пол Василеф. Той е 26-годишен австралийски моден дизайнер с български корени, който бе отличен с наградата „Млад австралиец на 2017 година“. Призът се връчва на австралийци с особени заслуги към обществото и станали модели за подражание.

„Това е голяма чест за мен. Благодарен съм, много благодарен. Още не съм го осъзнал напълно, но когато основах марката (вече минаха десет години) исках и още искам да съм световноизвестен дизайнер. Специализираме се в котюр рокли, ръчно изработени рокли – всичко е ръчна изработка и е направено в Южна Австралия. Когато основавах марката, не съм си представял, че ще се оцени на международно ниво, не само на национално“, признава Пол Василеф.

С баща българин и майка италианка, Пол казва, че модата е в кръвта му. Той създава своя бранд още в гимназията, когато е едва на 17 години. Прави обаче рокли за приятелите си от 11-годишен.

Българската баба на дизайнера оставя трайна следа в неговата работа, а от италианската си баба се учи да шие и бродира. Още пазя кутийката на българската ми баба, в която си е държала иглите и конците и още материали за шиене от България, споделя Пол Василеф.

Не закъснява и първата колекция на дизайнера, вдъхновена от родния фолклор.

„Преди няколко сезона направихме колекция, наречена Snow Maiden („Снежанка“), която беше вдъхновена от пътуването ми до българия през 2014 г. Използвахме всички малки покривчици, шевици на баба ми, на всички хора, които донесоха различни бродерии, които ни вдъхновиха и направихме прекрасни рокли, които са много специални. Опитахме се да запазим традицията жива“, разказва дизайнерът.

Роклите на Пол Василеф могат да бъдат забелязани и на червения килим на Наградите „Златен глобус“ или на „Оскар“-ите.

„Много сме щастливи, че някои от нашите рокли са били носени на „Оскар“-ите и на „Златните глобуси“. Това е прекрасно чувство. Като дете, гледах тези церемонии и се надявах, че един ден това може да съм аз“, признава младият дизайнер.

Надявам се да видя марката да продължава да се развива – както в Австралия, така и на международния пазар. Моята мечта е да продължа да работя и да правя висша мода. Току-що бяхме признати от Азиатската федерация за висша мода за работата ни в тази сфера, но мечтата ми е моите рокли да бъдат показани по време на Седмицата на висшата мода в Париж, споделя най-голямата си мечта Пол Василеф.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …