четвъртък , 27 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Поглед от Брюксел към референдума във Великобритания
JOVKA картинка

Поглед от Брюксел към референдума във Великобритания

Големият ден за Европейската комисия ще бъде утре. Днес тя предизвика определени насмешки, като единственото ѝ изявление бе свързано с Европейското първенство по футбол, коментира кореспондентът на Би Ай Ти Йовка Димитрова.

„В Белгия няма гласуване за референдума – британските граждани тук имат възможност да гласуват по пощата, онлайн или да упълномощят някого. Цяла нощ обаче ще бъдат отворени Парламентът и Съветът, където журналистите ще могат да се срещат с политици и да очакват резултатите от референдума във Великобритания.

По-рано Димитрова разговаря с Данута Хюбнер. Тя е бивш полски комисар, а в момента е председател на Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент. Тя коментира темата за референдума във Великобритания и очерта последиците за обикновените граждани от евентуален Брекзит.

„Британците изпитват много емоции. Въпросът е много труден за всички нас, но те вземат решение, което ще бележи живота им за поколения напред. Не зная дали ще мога да заспя, но … се надявам, че няма да се събудим в един Черен петък за Европа. Надявам се, че това ще е решение, което ще ни позволи да продължим интеграцията си с британците“, каза Хюбнер.

По думите ѝ последици ще има и от двете решения.

„Това, което мисля, че приятелите ни на Острова не разбират, е че не може за малко да се откажат от Европейския съюз и да излязат, а като им мине ще се върнат. Те сега правят избор за децата и за внуците си. Те смятат, че демокрацията ще победи, защото ги питат и те решават, но мисля, че може би ще съжалят, когато видят последиците“, подчерта още тя.

„Това, което ще обсъждаме в понеделник в Комисията по конституционните въпроси с експерти, са двата сценария. В зависимост от това кой от тях се реализира, ще дискутираме оттеглянето или как да приложим сделката за оставането“, допълни Хюбнер.

Вижте също

EMBG_ELENKO

Еленко Ангелов: Медиите са виновни за агресията в България

Психологът Еленко Ангелов гостува в студиото на еМисия България и коментира последните случаи на агресия …