понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Поглед от Брюксел към референдума във Великобритания

Поглед от Брюксел към референдума във Великобритания

Големият ден за Европейската комисия ще бъде утре. Днес тя предизвика определени насмешки, като единственото ѝ изявление бе свързано с Европейското първенство по футбол, коментира кореспондентът на Би Ай Ти Йовка Димитрова.

„В Белгия няма гласуване за референдума – британските граждани тук имат възможност да гласуват по пощата, онлайн или да упълномощят някого. Цяла нощ обаче ще бъдат отворени Парламентът и Съветът, където журналистите ще могат да се срещат с политици и да очакват резултатите от референдума във Великобритания.

По-рано Димитрова разговаря с Данута Хюбнер. Тя е бивш полски комисар, а в момента е председател на Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент. Тя коментира темата за референдума във Великобритания и очерта последиците за обикновените граждани от евентуален Брекзит.

„Британците изпитват много емоции. Въпросът е много труден за всички нас, но те вземат решение, което ще бележи живота им за поколения напред. Не зная дали ще мога да заспя, но … се надявам, че няма да се събудим в един Черен петък за Европа. Надявам се, че това ще е решение, което ще ни позволи да продължим интеграцията си с британците“, каза Хюбнер.

По думите ѝ последици ще има и от двете решения.

„Това, което мисля, че приятелите ни на Острова не разбират, е че не може за малко да се откажат от Европейския съюз и да излязат, а като им мине ще се върнат. Те сега правят избор за децата и за внуците си. Те смятат, че демокрацията ще победи, защото ги питат и те решават, но мисля, че може би ще съжалят, когато видят последиците“, подчерта още тя.

„Това, което ще обсъждаме в понеделник в Комисията по конституционните въпроси с експерти, са двата сценария. В зависимост от това кой от тях се реализира, ще дискутираме оттеглянето или как да приложим сделката за оставането“, допълни Хюбнер.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …