сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Поглед към звездите“ – един филм за Рожен и българската астрономия

„Поглед към звездите“ – един филм за Рожен и българската астрономия

Христина Вардева е млад български режисьор, завършила образованието си в Германия и живяла там десет години.

Тя се завръща в България през няколко години и прави у нас първия си филм – „Поглед към звездите“, в който разказва за обсерваторията в Рожен.

В интервю за еМисия България тя разказа, че е стигнала до идеята за него, след като попаднала на статия за затварянето на обсерваторията.

Филмът обаче прераства във филм за българската астрономия и за хората, за които това е страст.

„Мисията ми беше да тематизирам бъдещето на астрономията в България и в частност на НАО „Рожен“, където все още се намира най-големият телескоп в Югоизточна Европа. У нас обаче има и други обсерватории“, разказва тя.

„Показваме, че има и български астрофизици – както у нас, така и в чужбина, които правят невероятни неща“, добавя тя, със съжаление, че мнозина от тях са принудени да напуснат страната в търсене на реализация навън.

Христина разказва и за самото заснемане на филма. Мястото е труднодостъпно и е трябвало да работят само през пролетта и лятото. Астрономите пък се наложило да убеждава дълго за проекта, да бъде упорита, за да ги вдъхнови да й повярват и се съгласят.

Когато се качих на Рожен и видях за пръв път обсипаното със звезди небе, с целия екип 20 минути гледахме нагоре и не можехме да откъсне очи, спомня си тя. Там за пръв път поглежда и през телескоп.

В Германия Христина завършва визуални изкуствата и специалност режисура в Хамбург.

„Немците са много ефективни и организирани хора, вкл. в киното, където всеки си има задача и си я изпълнява. Това ме научи на организация, докато у нас всеки прави всичко“, разказва още режисьорката.

По думите й в Германия има много различни възможности за финансиране и развитие за тези, които искат да правят кино. Когато обаче си „дошъл от някъде“, трябва да положиш много усилия да се докажеш, но това е напълно възможно, пред теб няма пречки, добавя тя.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …