събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Поглед към средното образование в Америка

Поглед към средното образование в Америка

Образованието в средните училища в Америка е стандартно – което в САЩ означава – задължително до 8 клас и избирателно след това. За някои социални групи или различни индивидуални случаи на изостанали ученици или хора, които не са могли да завършат със своя випуск, се предлага алтернативно образование.

Но основното, което можем да кажем за американските гимназии е, че наблягат или поне – такава е идеята на национално ниво – на подготовката за колежи и кариерно реализиране след това. Идеята на образователната система е американските гимназии да акцентират върху практическата подготовка на учениците, както за обучение в колеж, така и за кариера след това. Множество доклади през последните десет година обаче показват, че нивото на обучение не е достатъчно високо и голяма част от завършващите не са професионално ориентирани.

През 2013 г. президентът Барак Обама заяви план за реновиране на гимназиалното обучение.

„Тази вечер, обявявам ново предизвикателство – да преструктурираме американските гимназии така че да подготвят по-добре завършващите ученици за изискванията на високо-технологичната икономика. ние ще увеличим финансирането на училищата, за да развият нови партньорства с колежи и работодатели, и да създадат учебни предмети, които се фокусират върху наука, технологии, инженерство и математика. Умения, които работодатели търсят, за да попълнят позициите, които са на лице днес, и ще бъдат – и в бъдеще“, посочи Обама.

В гимназиите децата имат задължителна и избирателна програма. „В гимназията учениците взимат различни предмети. Някои от тях са задължителни – като английски, математика, история, биология. Други избират сами – като изкуство, музика или театър, например. Те сами си избират тези предмети, които са им интересни на тях“.

Но след речта на Обама в цялата страна бяха наети повече училищни консултанти, които да ги насочват по време на обучението им.

Карън Дивайн е един от тях. „Ние работим с учениците от 7-ми до 12-ти клас. Даваме им академични съвети – какви предмети да изберат, как да подготвят програмата си. Също им помагаме, ако се затрудняват в някой клас, правим семинари, показваме им техники как да повишат оценките си“, обясни Дивайн.

Но според доклад от 2015 г. на неправителствената организация The Education, голяма част от учениците (46%) не продължават обучението си след гимназия. Изследването показва още, че едва една трета от всички гимназисти преминават през курс са подготовка за колеж, само 8% от всички завършили гимназия, взимат и диплома за висше образование.

Карън Дивайн е един от инициаторите тази тенденция да бъде променена. Тя организира семинари за учениците в последен клас от гимназия Тафт в Чикаго.

„Помагаме им в планирането за колеж. Сега подготвяме семинари за едининайсетокласниците. Работим с тях и през цялото лято, помагаме им да си попълнят документите за кандидатстване, за стипендии и го водим на обиколка по колежите“, разказва Дивайн. Това, което обаче най-често спъва учениците по пътя им към академично обучение, са пропуските им в часовете по алгебра, чужд език, физика и химия.

Предложението на Обама от 2015 г. включва по-чести доклади от директорите за броя на учениците, покрили минимума от оценки, нужни за влизане в университет, както и допълнително квалифициране на преподавателите в посока кариерно и техническо обучение.

Вижте повече за американското образование в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …