понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Поглед към поредните предложения за промени в Изборния кодекс

Поглед към поредните предложения за промени в Изборния кодекс

В петък като първа точка в дневния ред на парламента, депутатите ще разглеждат нови 7 законопроекта за изменение на Изборния кодекс. Единственият законопроект, който мина в комисия е този на ГЕРБ, управляващата част от РБ и ПФ.

Това коментира репортерът на Би Ай Ти Николай Драганов.

Той поясни, че според новите предложения се въвежда максимално число брой секции за страни извън България – до 35, което важи както за държави в ЕС, така и навсякъде по света. Минимално 60 заявления пък ще са нужни за откриване на изборна секция в чужбина секция

Репортерът ни посочи, че нагласите са да се приеме именно законопроектът на управляващите, както и отново предстоят дълги, среднощни заседания.

„Абсолютно всичко е възможно при обсъждането в пленарната зала“, заключи той.

Същевременно Петър Бакалов, докторант по теоретична физика в Льовен, Белгия, коментира как биха се отразили новите промени в изборното законодателство на гласуването в чужбина.

„В Белгия определено ще ни стигнат 35 секции, но се притеснявам за страни като Германия, Великобритания, Съединените щати“, посочи сънародникът ни.

Той каза още, че в мотивите за новите предложения се четат думи като „равнопоставеност“, което звучи като абсурд и фарс.

Един от абсурдите е, че няма съществена дискусия за принципи, а мними аргументи, които се разпадат. В петък искаме да видим принципна дискусия, но не очаквам да се случи, по-скоро ще бъде приет законопроектът на управляващата коалиция, подчерта сънародникът ни.

Той коментира още, че се забелязва, че събирането на заявления е по-трудно от гласуването.

„Обяснявам си го с липса на свързаност между сънародниците ни, както и с липсата на информационна кампания на МВнР“, допълни Петър Бакалов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …