четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Поглед към подготовката на президентските избори в Канада и Великобритания

Поглед към подготовката на президентските избори в Канада и Великобритания

Стотици българи зад граница се организират и подават документи за откриване на секции за предстоящите на 6 ноември президентски избори и референдум. Според изискването по новия Изборен кодекс са необходими 60 заявления за откриването на секция. Промените мобилизираха и много българи, които живеят извън родината, да започнат информационна кампания как се подават заявления за гласуване онлайн. 11 октомври пък е крайният срок за подаването им.

Как сънародниците ни в чужбина се подготвят за предстоящите избори разказаха в еМисия България журналлистът Максим Божилов от Торонто и Мария Спирова от Лондон.

Засега интересът е доста слаб. Според мен е следствие на незаинтересоваността на българската държава да мотивира нашите съграждани. За мен е доста странно, да не кажа сканндално, решението на ЦИК само в национални медии да бъдат изразходвани средствата от медийните пакети. Не зная дали някоя от партиите или инициативните да си харчат медиите за информация на българите в чужбина, но там е мястото на държавата, заяви Максим Божилов. Той подчерта, че самата ЦИК би трябвало да проведе изборна кампания, която да мотивира сънародниците ни да гласуват.

„Единствено във Ванкувар има над 60 бройки подадени заявления за гласуване. Това е достатъчно за откриване на секция там, но зависи от канадското правителство. За разлика от други държави в Канада режимът е разрешителен. Българското консулство и посолство са изпратили към канадските власти пожелание за откриване на 7 секции – 1 във Ванкувър, 1 в Калгари, 2 в Монреал, 1 в Отава и 2 в Торонто. Да се надяваме, че освен дипломатическите представителства в Торонто и Отава канадските власти ще дадат възможност и на другите места да се гласува“, коментира журналистът.

Той заключи, че информация за изборите има, но мотивацията я няма.

На свой ред, Мария Спирова пък каза, че е безкрайно окуражаващо, вече от цял свят са се събрали повече заявления за гласуване, отколкото за предишни избори. Това според нея се дължи на оформящите се български общности в различни градове, които се интересуват от съдбата на България и отстояват гражданските си права.

Спирова отбеляза, че Великобритания е първенец в подадени заявления и допълни, че има желаещи да учасват на референдума, но има объркване за това каква е технологията да пуснеш гласа си на референдума, а групи доброволци разясняват технологията за провеждането му.

„Смятам, че частта за референдума не бе устроена така, че да работи в интерес на гражданите“, допълни Мария Спирова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …