понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Поглед към нестандартните къщи на колела в Америка и България

Поглед към нестандартните къщи на колела в Америка и България

Как изглеждат едни от най-нестандартните къщи в Америка? Много хора, може би, биха си представили къщи като замъци, с нетрадиционна архитектура, скрити по дърветата или на някое трудно достъпно място в планината. Но всъщност най-предпочитаният начин за нестандартен дом е този на колела.

Каравани, мобилни домове , сглобяеми къщички. Изобщо изборът в Америка е голям. Репортерът на Би Ай Ти Мирослав Балабанов показва кои са най-предпочитаните домове на колела отвъд Океана и кои са техните предимства.

Същевременно в България животът на колела не е толкова разпространен, но с навлизането на съвременните архитектурни тенденции, вече и у нас може да бъде открита подобна малка къща.

Колегата ни Ирена Казакова се срещна с архитект Христина Христова, която е проектант на т.нар. Колелиба – малка и подвижна къща на колела.

Колелиба е нашата трактовка на „малките къщи“ и е първата такава. Тя бе построена през 2015 г. и оттогава сме на пазара. проектирането ѝ отне около 2 месеца, сподели архитектката.

Тя подчерта, че разликата между стандартната каравана и къщата на колела е в усещането за дом.

„Къщата на колела е направена така, че да се чувстваш като у дома си. Всичко е направено по твой вкус и желание, проектирана е според индивидуалните необходимости, а не е със стандартното оборудване на каравана. Идеята е да се работи с естествени материали, което и я оличава от караваната“, изтъкна Христова.

Как се приема по-малката къща на колела от иначе традиционалните българи – вижте отговора във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …