сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Поглед към Брекзит от Шотландия

Поглед към Брекзит от Шотландия

Какво ще се случи с хилядите студенти от европейски страни, избрали да учат във Великобритания – коментира в еМисия България българската студентка Гергана Иванова, учила в университета в Абърдийн, Шотландия.

„Засега всички бългългари са притеснени какво ще стане, но никой не е тръгнал да се прибира“, каза Иванова и допълни, че в Шотландия хората не са очаквали да спечели лагера на привърженици за напускане на Европейския съюз.

Тя сподели, че основното опасение сред студентите от други европейски страни, членове на съюза, е дали и за тях ще започне да важи изискването в рамките на 3 месеца след завършване на университет да си намерят работа с 35 хил. паунда годишна заплата, за да останат в страната. Българката допълни, че има познати, които са били принудени да напуснат Великобритания заради това изискване.

Тя изтъкна, че за млад човек, завършил току-що – е трудно да си намери толкова високоплатена работа веднага.

Гергана Иванова разказа, че в петък сутринта, след като са станали известни резултатите от вота, ректорите в Шотландия са публикували в социалните медии, както и изпратили имейли до студенти и работещи в университетите, със „сърцераздирателни слова колко сме ценни университетското общество“.

„Нашият ректор дори обеща да плати таксите на започналите да учат“, каза тя.

Иванова посочи, че самата тя остава да работи в Шотландия за 1 година, преди отново да започне да учи.

„Засега плановете ми не се променят защото има 2 години преходен период“, обясни тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …