неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Поетична вечер в подкрепа на жени от маргинални общности

Поетична вечер в подкрепа на жени от маргинални общности

Ръководителят на проекта „Инициатива за социално израстване“ Райна Трайкова и поетесата Катя Кремзер гостуваха в предаването еМисия България и разказаха новините около проекта.

„Това е сравнително нова организация, но бързо се разрастваме. Целта е да подпомагаме предимно жени и уязвими групи – жертви на насилие, жертви на трафик на хора, жени от по-бедни населени места, от ромски произход и много други маргинални общности. Целта е те да излязат от омагьосания кръг на бедността чрез производство на билкови продукти“, обясни Райна Трайкова.
Тя каза, че през октомври „Инициатива за социално израстване“ е спечелил малък европейски проект, който ще даде възможност да стартира работа и с жени с увреждания в Казанлък.

„Избирахме предимно райони и места, където имаме съмишленици. Хората сами се свързват с нас. Имаме страшно много доброволци, които се свързват с проекта. Сега за първи път ще можем да си позволим хора, които са на заплата“, разказа още Трайкова.

Поетесата Катя Кремзер сподели, че е била впечатлена от това, което прави Райна Трайкова. „Предложих преди няколко месеца да помогна и реших, че най-добрият начин е да поканя и други поети и да направим поетична вечер с благотворителна цел. Колкото средства съберем – толкова. Най-същественото е да съберем внимание“, подчерта Кремзер.

Тя каза, че хората имат нужда от време да разберат за какво става дума и за себе си да решат искат ли да подкрепят една такава инициатива. „Всеки сам извървява пътя към смелостта да каже – „Да, аз искам да подкрепят това. Срещаме огромна подкрепа. Включват се Анжела Димчева, Петя Йотова, Ана Лазарова, Гълабина Митева, Мария Донева. Мъжете ни удариха много голямо рамо, ще се включат Ивайло Диманов, Атанас Капралов, Георги Атанасов“, каза поетесата.

Трайкова посочи, че инициативата среща огромна подкрепа. „Участвахме в изложение на жените в бизнеса в Рим. Там имахме голям успех. Дизайнерката ни е сама майка на две деца и много по-активно се включва в нашата работа“, разказа Трайкова.

Поетичната вечер ще бъде на 12 октомври от 18,00 ч. в „Къщата на Елинор“, на ул. „Цар Асен“ 33. Входът е свободен. Всички са добре дошли“, призоваха организаторите.

Вижте повече за инициативата и поетичната вечер в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …