вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Поетесата Валентина Радинска: Който казва, че стиховете зависят от него, не е истински поет

Поетесата Валентина Радинска: Който казва, че стиховете зависят от него, не е истински поет

Поетесата Валентина Радинска представя своята нова, десета поред стихосбирка „Уроци по мълчание“ пред пловдивската публика тази вечер. Миналия петък тя се срещна със софийските си почитатели, сред които е и колегата ни Кремена Николова.

„Уроци по мълчание“ се чете на един дъх и събира фрагменти от една житейска история, в която всеки би могъл да се разпознае. Това е продължение на всичко, което съм правила като поет през живота си, казва поетесата, като уточнява, че в книгата са събрани стихове от последните две години.

По думите й написаното представлява един голям цикъл и е по-различно чисто ритмично. Има такива моменти, когато стиховете идват със своите изисквания, искат определен ритъм, определено повторение, римуване, обяснява тя.

„Това е една доста емоционална книга и мое лично постижение, защото успях да преработя една доста негативна енергия, отправена към мен, в една абсолютно конструктивна енергия и да напиша едни много емоционални стихотворения“, добавя Валя Радинска.

Който казва, че стиховете зависят от него, не е истински поет – ти си подвластен на поезията, не тя на теб, категорична е още поетесата.

И в тази стихосбирка авторката не изменя на стила си и смело излага на показ драматичната част на душата си. „Просто това е моят натюрел, аз съм по-драматична, което много ми пречеше в едни отминали времена, когато много се толерираха еуфоричните, весели, позитивни стихотворения. Аз никак не се вписвах и затова много бях критикувана и бита по главата“.

Валентина Радинска сякаш съвсем интуитивно напипва пътя към сърцето на чувствителния човек. Доказателство са нейните почитатели, които вярно следват поетесата през годините.

Въпреки натрупания опит, поетесата признава, че чистото вдъхновение е много важно за нея. Тя внимателно подбира и стихотворенията, които да представи на публиката. Съдбата на някои от тях пък е завинаги да останат скрити – казва, че тетрадките й са пълни с такива.

Чуйте целия разговор с Валентина Радинска:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …