сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Поетът и психолог Иван Бързаков: Пътят към свободата минава през истината

Поетът и психолог Иван Бързаков: Пътят към свободата минава през истината

Професор Иван Бързаков е поет, преподавател, критик, изследовател, филолог и психолог. В един есенен ден преди точно 40 години напуска България. Въпреки обещаващата си академична кариера, в края на 70-те той избира пътя на политическата емиграция.

„Причината не е толкова реализацията на личността, колкото свободата. Тя е основна тема в живота ми. Винаги казвам, че пътят към свободата минава през истината. Трябва да кажем истината, но свободата е нещо, което се постига в целия ти живот. Това беше време на робство. Тотално робство! Робство, защото робувахме на всекиго – и на кварталния милиционер, и на кадровика в службата, от който зависеше абсолютно всичко, и на Държавна сигурност, която беше успяла да вербува до края на 70-те години може би 90 на сто от интелигенцията, и на всеки един, който има някаква власт. Това беше едно тотално робство, което не може да се обхване дори с думи и което носи един непрекъснат страх“, сподели Иван Бързаков пред камерата на Би Ай Ти.

След като напуска България, той плува 11 км в бурните води на Адриатическо море преди да достигне до Триест. След няколко месеца в имигрантските лагери в Италия той стига до Съединените щати.

През 1978 г. в Сан Франциско проф. Бързаков основава международен образователен институт. Две години по-късно създава системата Optima Learning, която улеснява ученето и преподаването в различни дисциплини и на различни нива. През 2004 г. Бързаков създава новаторския метод AOLIA – за ускорено обучение и дълбочинно възприемане на изобразителното изкуство.

За поезията си Иван Бързаков четири пъти е номиниран за Нобелова награда. Той е автор на три поетични книги. Любовта към свободата, гневът срещу несправедливостта и скръбта са водещи тематични линии в стиховете му.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …