понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Подслушваният Бойко Атанасов за това кой определя да няма съдебна реформа

Подслушваният Бойко Атанасов за това кой определя да няма съдебна реформа

Явно прокуратурата трябва да продължи да функционира по този начин, който служи на олигархията и на най-различни кръгове, свързани със сенчестата икономика. За мен е изключително важно да има тестове за лоялност на прокурорите и следователите, които са изложени на тежък корупционен натиск, и ако това не се случи сега, ще бъдем принудени да приемем факта, че главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов определят да няма съдебна реформа.

Това заяви следователят Бойко Атанасов, покрай чието име тази седмица гръмна нов скандал – че е бил незаконно подслушван, както потвърждава документ, изискан от него и предоставен му от Националното бюро за контрол на СРС.

Както стана ясно, прилагането на СРС е било въпреки наличието на данни за извършени от него престъпления, а разрешението е дадено от съдия в Софийския окръжен съд, а не от председателя на Софийски градски съд, както е по закон. За незаконното подслушване са уведомени главният прокурор, Висшият съдебен съвет и правосъдният министър.

Въпросът е по-тежък и глобален, смята Атанасов, който си припомни, че по онова време (2012-2013 г.), той и други подслушвани колеги, към които по думите му е бил „прикачен“, са работили по дела, свързани с разкриване на тежка корупция. (Става дума за две подслушвани следователки, разследвали шефа и заместник-шефа на ГДБОП в Пазарджик)

По това време ние сме били заплашвани от разследваните лица, че срещу нас ще бъдат използвани най-различни компромати, твърди следователят.

„СГП тогава се водеше от Николай Кокинов и Роман Василев, а това означава, че те, образувайки дела срещу служители от ГДБОП, по същото време са образували и дела срещу нас, за да може в един момент да решават кого да компрометират – в зависимост от това кой е по-ценен.

Това е недопустимо, но се прилага най-вероятно и в момента – прокурори и следователи, които са в специализирано антикорупционно звено, да са държани на каишка по същия начин от Софийската градска прокуратура и обратно.“

Според Атанасов неговото „закачане“ към подслушваните е било вероятно с цел събиране на лични компромати и неудобни факти за личния му живот, а не на годни за съд доказателства.

Бойко Атанасов поиска от главния прокурор Сотир Цацаров, който отрече това да е ставало по негово време, да заяви тогава дали то се е случвало по времето на предшественика му Борис Велчев.

Имало ли е дела, които аз съм разследвал, по които да са минавали бивши сътрудници на главния прокурор Борис Велчев, това са много интересни факти, каза следователят, според когото „нещата стават все по-дълбоки“. По негова информация подслушването му съвпада с началото на мандата на Цацаров, точно когато по думите му е бил заплашван и изнудван да предприема незаконни действия.

„Целта е повече от една. По това време съм водил доста дела, свързани и с тежка икономическа организирана престъпност, като по няколко от тях съм бил помолван от колеги да не предприемам действия по довършването им, тъй като засягат лица на доста високо място в обществения живот. Аз съм си ги довършил и голяма част от тях са влезли в съда. Дали става дума за отмъщение най-вероятно ще разберем в бъдещия процес, който ще се води по реда на изходното производство в СГС. Пуснал съм искова молба там срещу прокуратурата и Софийския окръжен съд“.

Следователят подчерта още, че след разкритията му за шпицкоманда в прокуратурата на подчинение на главния прокурор, темата вече е заглъхнала и почти не се коментира, а той не разчита на отговор до края на мандата на този ВСС.

Чуйте целия разговор с Бойко Атанасов:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …